Съветниците Тихомир Маринов и Борис Дренов са внесли в общинската администрация питане, свързано с исканията на собственици на имоти в Зелин, които са обобщени в подписка, адресирана до Община Ботевград и с копие до омбудсмана на Република България, директора на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, областния управител на Софийска област и до управлението на “Електрохолд“. Тя все още не е внесена, тъй като събирането на подписи ще продължи до 11 декември.


В отговор на журналистически въпрос по време на днешния брифинг с местните медии, кметът Иван Гавалюгов заяви, че ще отговори на съветниците, както си му е редът, на редовната сесия, насрочена на 21 декември. 


“Не че не искам да отговарям, аз съм открит човек, но би следвало да уважа процедурата и да отговоря на общинските съветници писмено, както са поискали. Иначе малко се обезсмисля тяхното питане, ако трябва да отговарям чрез медиите“, аргументира се кметът Гавалюгов.  


Що се отнася до подписката на жителите на Зелин, Иван Гавалюгов обясни: “Жителите на Зелин готвят подписка с проблеми, които са ни добре известни, не са отсега. Очаквам тя да бъде официално входирана, за да направя среща с тях. Не мисля, че е удачно и коректно да комуникирам с жителите на Зелин чрез медиите.“.


“Имах готовност да организирам среща със собствениците на имоти във вилната зона още тази седмица, но доколкото разбрах те са си дали срок, в който да се получи необходимата подкрепа за въпросите, които искат да поставят, след което веднага ще организирам среща с тях“, допълни той и уточни, че срещата ще бъде открита за всички желаащи да присъстват. 


По едни от най-наболелите проблеми - лошото качество на водата, кметът съобщи, че на среща с новия директор на Държавния ВиК холдинг инж. Лозко Лозев и с новия управител на “ВиК София“ ЕООД г-жа Росица Итова, състояла се вчера, са обсъдили как ще продължи процедурата по изграждане на пречистващо съоръжение за питейни води за вилна зона Зелин.  


“Забавянето се получи от факта, че през септември беше сменен изпълнителният директор на ВиК холдинга, а през изминалия месец беше сменен и управителят на ВиК София“, посочи градоначалникът. По негови думи техните приемници също са на мнение, че такава инвестиция е необходима и трябва да бъде реализирана.


“Община Ботевград по всякакъв начин ще съдейства, включително и за изготвяне на процедура за възлагане на обществената поръчка. Дали сме си срок до края на месеца те да кажат окончателно каква ще е технологията и какви ще са параметрите на обществената поръчка, която ВиК ще организира за монтажа на пречиствателното съоръжение за питейни води за вилна зона Зелин. В детайли обясних целия проблем и откога датира, за нуждите и очакванията на живеещите там, съобщи още Иван Гавалюгов. -Изискванията на хората са увеличени, това е очевидно за всички ни. Вилната зона вече далеч не е тази зона, в която ходехме и си копаехме градинките. Тя почти се е превърнала в жилищна зона и хората очакват да имат удобствата и инфраструктурата на града, въпреки че статутът е на вилна зона. Там има определени други изисквания по закон. Правя препратка към един от въпросите на общинските съветници, но ще им бъде отговорено в детайли. В аванс мога да кажа, че съгласно Общия устройствен план на Ботевград, който предстои да бъде приет, вилната зона запазва статута си, както и другите вилни зони. Нямаме намерение и никога не е коментирано той да бъде променен. Зелин няма да се превърне изцяло в жилищна зона, защото това си има своите особености и характеристики. Жилищната зона на Ботевград ще бъде разширена в южна посока и на практика ще опира до границата на вилна зона Зелин“, допълни кметът.