Тази вечер баскетболният отбор на "Балкан" победи като гост ЦСКА с 82-68 и спечели четвъртфиналната серия с 2-0 победи. За разлика от миналата година, когато на същата фаза отпаднаха от "Спартак", сега "зелените" не оставиха никакво съмнение кой е по-добрият отбор и заслужено продължават напред.

"Идва ред на "Левски""! Това започнаха да скандират невероятните фенове от Ботевград минути преди края на мача в столичната зала "Христо Ботев". Защото именно срещи "сините" е полуфиналният плейоф, чието начало е на 5 май.

Секунди преди началото на мача същите тези над 150 зрители от Ботевград станаха обект на агресия от страна на т.нар. агитка на "червените". Нахъсаните пишлягари нахлуха в залата в последния момент и - за разлика от друг път - се наместиха точко зад скамейката на отбора на "Балкан" и в непосредствена близост до феновете от Ботевград. По-улегналите нашенци съвсем предвидливо се изнесоха на отсрещната трибуна. Но и това не ги спаси от лумпенизираната агитка. Момчетата с червени шалчета се втурнаха към нашите и започнаха да хвърлят по тях кошчета за боклук. Наскачаха и някои от ботевградчани и дори се стигна до ръкопашни сблъсъци. Всичко това продължи малко повече от 3 минути. Едва в това време се разбра, че домакините не са осигурили охрана. Видял това, старши треньорът на "Балкан" Георги Младенов изведе отбора извън залата. Нашите момчета влязоха едва когато разбраха, че в залата пристигна полиция. Десетина униформени обградиха момчетата със странните погледи. Реферите дадоха ново време за загрявка от 6 минути и така вместо в 19.00 мачът започна с 20 минути закъснение.

Всичко това стана пред погледа на новоизбрания президент на БФБ Михаил Михов и пред най-великите ни рефери Валетин Лазаров и Артеник Арабаджян.

Стъписани от създалата се обстановка, играчите в зелени екипи започнаха притеснено и домакините поведоха с 10-4. Това обаче бе всичко за играчите на Росен Барчовски в тази среща. С невероятна серия от 20-0 "балканци" доведоха резултата до 24-10 в 9-та минута. Подемът им продължи и през втората четвъртина, която спечелиха с 24-18 и отидоха на починвка с 20 аванс - 50-30.

Поледва спад в самото начало на третата част, когято домакините смъкнаха 7 точки от пасива си, а нашите вкараха първата си точка в 3 мин и 43 сек. Веднага всичко отново си дойде на мястото и сле половин час игра нашите водеха със 70-51. Продължиха да мачкат и в четвъртата - две минути след началото й бе достигната най-голямата разлика от 23 точки - 74-51.

"червените" бяха изтръпнали и не можеха да противопоставят нищо баскетболно. Вместо това Христо Николов - Гларуса в отрязък от 5 секунди първо искаше да хвърли със суплес Иван Лилов, а веднага след това удари нарочно с лакът в диафрагмата Атанас Радев. Учудващо, и двете му прояви не бяха забелязани от тримата рефери.

В последните минути "зелените" направо се изгавриха със своя съперник. Те играха здраво в защита, а в нападение нарочно не искаха да погледнат коша. Което извади от равновесие всички в червения щаб.

И накрая ликуваха - победа с 82-68 и приключване на серията с 2-0 победи. Сбъднаха се думите на Георги Младенов ден преди първата среща в Ботевград, че ако победим в първата среща, ще вземем и втората в София.

Невероятен мач изигра Павле Болковац, който не можа да бъде прян по никакъв начин. Той мушна 28 точки със страхотен процент от тройката - 6/5, като последната си бе направо 11-метров наказателен удар. Освен това сръбчето има 5 борби, 6 асистенции и 6 отнети топки. С 18 точки е Дуейн Мортън. Отново много силно игра Любомир Лилов с 15 томки, 5 борби и 5 откраднати топки. Брат му Иван завърши с 8, Атанас Радев - с 9 и 5 борби, като заби и два чадъра.

ЦСКА Интерлоджик - Балкан 68-82 (12-26, 18-24, 21.20, 17-12)

ЦСКА: Николов 7, Стоянов 14, Давидов 6, Уошингтън 23, Пейн 6 (Цветков, Дойчиновм 6, Маринчешки 6)

Балкан: Болковац 28, Л. Лилов 15, И. Лилов 8, Радев 9, Мортън 18 (Билбия 4, Антич, Янков, Борисов, Райков, Наков)

Рефери: Владимир Цеков, Чавдар Зехиров, Орлин Николов