Балкан се върна на второто място в Националната баскетболна лига, което за кратко бе отстъпил, тъй като имаше мач по-малко след победата на ЦСКА срещу Черноморец в сряда. В зала „Христо Борисов“ във Варна тимът от Ботевград записа убедителна победа срещу Черно море Тича със 105:76. Гостите бяха ролята на догонващи през първата част, след която обаче натрупаха солиден аванс и спечелиха убедително.


В тази среща домакините отново бяха без контузените Венелин Христов, Лъчезар Тошков и Ейврил Уба. В групата на „зелените“ пък не бе Денг Адел, но в игра се завърнаха Христо Захариев и Николаос Дипларос, които пропуснаха последния мач на тима си.


Победата бе 20-а за Балкан от началото на сезона, като тимът има и 7 загуби и продължава да е на победа пред конкурента си за второто място ЦСКА. В следващия кръг шампионите гостуват на Шумен. Черно море е с баланс 6-21, без шанс за плейофите, като му предстои визита на Черноморец.


И двата тима изпитваха трудности при стрелбата от далечно разстояние в началните минути, като правеха и много грешки. „Моряците“ обаче имаха леко предимство в подкошието и на няколко пъти повеждаха с 6 точки, а след първата част се оттеглиха при 22:20.


Малко след старта на втория период Балкан поведе за първи път в мача след 7 поредни точки на Христо Захариев. „Зелените“ значително подобриха успеваемостта си в тази част и след серия от 10:0 на Мануел Суарес и Павлин Иванов в края на полувремето, на почивката се откъснаха с 55:39. Ключова роля за солидния аванс на отбора си имаше именно чилийският център, вкарал общо 20 точки, а освен че развалиха мерника си, домакините направиха внушителните 14 грешки.


Баскетболистите на Петър Златанович започнаха второто полувреме със серия от 11:2, като за близо четири минути единствено Иван Спиров бе успял да се разпише за Черно море. Те продължаваха да създават сериозни трудности за защитата на варненския тим и преди последната четвърт се откъснаха с 82:56.


До края играта бе много равностойна, но Балкан нямаше проблем да поддържа комфортния си аванс до последно.


Минутите на всички играчи на победителите бяха разпределени сравнително равномерно, като над всички бе Мануел Суарес с 33 точки. Пол Джаксън има 13, с по 11 са Христо Захариев и Николай Грозев, 10 има Константин Тошков.


За Черно море Иван Спиров завърши с 19 точки и 8 борби, а дабъл-дабъл от 18 точки и 11 борби направи Мартин Йорданов.