Бордът на директорите на Microsoft се срещна на 30 април, но не успя да постигне решение какво да предприеме след мълчаливия отказ на Yahoo да приеме офертата на стойност 41,8 млрд. долара за покупка на Интернет портала, става ясно от публикация в "Уол Стрийт Джърнъл", цитирана от "Ройтерс".

Шефовете на софтуерния гигант все още се колебаят дали да прибягнат до враждебно изкупуване, като сменят, под натиска на акционерите които са на тяхна страна, борда на директорите на Yahoo или да се оттеглят от сделката, пише вестникът. От компанията отказват коментар.

В събота (26 април) изтече крайният срок на предупреждението отправено от Microsoft до Yahoo да приемат офертата или да се подготвят за битката на гласове в общото събрание на акционерите. Според "Уол Стрийт Джърнъл", по-късно тази седмица ще има изявление на ръководството на Microsoft как ще постъпят оттук-нататък.

Имало признаци, че софтуерната компания била готова да подслади офертата си, като предложи цена за изкупуване от 33 долара за акция, която е по-добра от първоначалната оферта от 31 долара (при общо предложение от 44,6 млрд. долара), която се понижи до 29,06 долара след обезценяване на книжата на самата Microsoft. Новото предложение, ако има такова, все пак ще е под желаните основните акционери в Yahoo 35 или 37 долара за акция.

Междувременно, главният изпълнителен директор на Microsoft, Стив Балмър, изглежда готов да изостави офертата, заради неотстъпчивостта на инвеститорите в Интернет портала, смята вестникът.

Седмица по-рано Балмър дори открито заяви, че Microsoft обсъжда оттегляне от сделката. Повечето анализатори на Уолстрийт обаче оценяват това като игра на думи и част от тактиката в преговорите, отколкото като реална заплаха за отдръпване от сделката, която се точи вече две години.

В Yahoo също нямат интерес от изтегляне на офертата на Microsoft, тъй като цената на техните собствени акции ще пострада сериозно при евентуален провал. След това за софтуерния гигант ще е дори още по-лесно да се договори с акционерите, коментира "Ню Йорк Таймс".

Основателят и изпълнителен директор на Yahoo, Джери Янг, твърди, че бордът, управляван от него, не е против продажба в посока Microsoft, стига да бъде предложена по-висока цена. Междувременно от Интернет портала разглеждат и други опции, които ще им позволят да останат независими, в т.ч. комбинация с AOL на "Тайм Уорнър" или рекламно сътрудничество с най-големия конкурент Google.

Google и Yahoo току що завършиха двуседмичен тест, в който Google пускаше свои реклами в резултатите, получавани от търсачката на Yahoo. Проверката трябваше да установи колко повече приходи може да постигне Yahoo ако остави на по-ефективните технологии на Google осигуряването на реклами и пари от тях. Според източници близки до двете компании, резултатите са били положителни.

Проблемът, според "Ню Йорк Таймс" е, че сътрудничеството между Yahoo и Google безпокои антимонополните органи в САЩ. Министерството на правосъдието във Вашингтон вече е започнало да задава въпроси, но ръководствата на двата портала са уверени, че могат да уредят нещата така, че да избегнат нарушаване на законодателството.