Софтуерният гигант Microsoft оттегли офертата си на стойност 47.5 милиарда долара за закупуване на интернет компанията Yahoo, предадоха световните агенции.

Най-новото предложение на Microsoft бе да купи акциите на Yahoo на цена от 33 долара. За сравнение предишната оферта бе за 31 долара за акция, което прави с около 5 милиарда долара по-ниска обща цена.

Главният изпълнителен директор на софтуерния гигант Стивън Балмър съобщи, че от интернет компанията обаче са поискали да получат по 37 долара за акция, или общо 53 милиарда долара.

"След внимателно обмисляне, смятаме, че цената, поискана от Yahoo, не представлява интерес за нас", отбеляза Балмър.

В същото време той изрази увереност, че Microsoft може да постигне целите си и без популярната интернет компания. Yahoo съобщи, че нейните акционери бързо са се съгласили, че офертата на софтуерния гигант е прекалено ниска.

"Сега ще можем да съсредоточим цялата си енергия върху най-важния преход в нашата история", коментира в изявление главният изпълнителен директор Джери Янг.

Microsoft искаше да купи Yahoo, за да измести от лидерските й позиции компанията Google, която е собственик на най-популярната интернет търсачка и държи най-голям дял от пазара на онлайн-рекламите.