Прокуратурата катастрофира с обвиненията срещу трима бивши членове на борда на директорите на "Напоителни системи", които бяха задържани в понеделник. Държавното обвинение не представи нито едно годно доказателство, за да защити тезата си, че през 2011 г. тримата са сключили неизгодна сделка, с която са ощетили държавното дружеството. Това стана ясно от заседанието на Софийския районен съд (СРС), след което Стайко Ганчев  (изпълнителен директор на "Напоителни системи") и членовете на борда Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, бяха освободени с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Разследването е образувано в края на септември, а седмица по-късно тримата бяха задържани за 72 часа, а прокуратурата се похвали с прессъобщение.

Харизанов, Чеглайски и Ганчев са обвинени, че одобрили сключването на сделки за продажбата на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали, които били част от съоръженията за напояване на земеделски земи в страната. Според обвиненията Харизанов и Чеглайски са действали като помагачи на Ганчев. Той е продал 500 тона скрап за 200 лева на тон и 1500 тона скрап за 270 лева на тон, като другите двама обвиняеми са го подпомогнали, като гласували със "за" плана за бракуване на ненужните дълготрайни материални активи на "Напоителни системи".

Прокуратурата обаче не е наясно каква е вредата, която тримата са нанесли на дружеството със сключването на неизгодната сделка. Оказа се, че назначената експертиза всъщност не е приключила, а изготвянето й ще отнеме поне половин година. Представените пред съда обяснения, сред които и тези на бившия земеделски министър Мирослав Найденов не допринасят за изясняване на фактическата обстановка по делото.

От определението на съда, който цитира приложените показания на Найденов, стана известно, че той лично е одобрил плана за бракуване и продажбата на метали и е останал доволен от получените от тях приходи. Според него те са били от полза за намиращото се в тежко финансово състояние дружество "Напоителни системи".

Защо от прокуратурата са избързали да повдигнат обвинения преди експертизата не стана известно. Пред съда, за да обосноват налагането на най-тежката мярка се явиха прокурорите Виолета Христова и зам.-районният прокурор Петър Белчев. В началото на заседанието стана ясно, че той е бил разпределен по делото с изрична заповед на районния прокурор на София Христо Динев. Те обясниха пред съда, че единият от мотивите те да бъдат задържани е, че могат да извършат престъпление срещу правосъдието.

Съдът не прие и определи като "ненадлежно събрано доказателствено средство" представената от държавното обвинение оперативна справка на служител на ГДБОП, който извършил "извънпроцесуална проверка на цените на цветни метали". Въпросният служител обиколил няколко търговски дружества, които се занимавали с продажби на черни и цветни метали и заключил, че цената им варира между
360 и 500 лв за тон, а сключените два договора били за цена между 200-270 лева за тон. След това написал докладна записка за това.