От “Напоителни системи“ ЕАД имат намерение да спрат водоподаването от язовир “Бибреш“ по мрежата на ВиК София в община Ботевград заради възникнали аварии. Една от тях е в района на Жабешкото блато. Новият управител на Напоителни системи – клон София Веселина Янкова е уведомила ВиК, че се налага спирането на водата в продължение на три дни за отстраняване на аварията. От Напоителни системи са заявили също, че в землището на Врачеш трябва да бъде подменена част от тръба, която е силно компрометирана и всеки момент може да аварира. 


“От „Напоителни системи“ ЕАД настояват да спрат водоподаването към ВиК София, за да отстранят авария, възникнала преди няколко месеца. Това означава, че без вода ще останат Ботевград и няколко села. От няколко дни заедно с началника на местния ВиК оператор – Радослав Наков, водим разговори с „Напоителни системи“ ЕАД и се опитваме да отложим спирането на водата до момента, в който напълно ще може да заменим водата от язовир „Бебреш“ с тази от речните водохващания, за да може да покрием дневния разход на града и селата. В момента дебитът на речните водохващания не е малък, но водата е много мътна. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов още в края на миналата седмица след среща с ръководствата на Напоителни системи – клон София и на Техническия район на ВиК – София в Ботевград. 


Радослав Наков също изрази мнение, че предложението на ВиК трябва да бъде отложено. „В момента има достатъчен дебит от речните водохващания, но водата е много мътна. Това се дължи на снеготопенето. Водата ще се избистри, когато се стопи снегът и се стабилизира малко времето“ – посочи той.