Народният представител от НДСВ Олимпи Кътев организира среща с цел въвеждане на мерки за предотвратяване задръстванията, които се очаква да настъпят в края на почивните дни по магистрала Хемус. Срещата ще се проведе утре от 11 часа на входа на тунел “Топли дол” откъм София на магистрала Хемус. Пред Агенция “Фокус” депутатът от НДСВ Олимпи Кътев каза, че мерките, които ще предложи, трябва да бъдат въведени незабавно. Той е поканил министъра на вътрешните работи Михаил Миков, министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, шефа на Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” и шефа на КАТ. “Това са ресорните институции заедно с фирмата “Автомагистрали”- София, които пряко отговарят за ситуацията по магистралите и които трябва тясно да си сътрудничат”, уточни той.

Конкретните мерки, които Кътев предлага, са свързани на първо време с реорганизация на движението в тунела “Топли дол”. “Тунелът има три платна - две проходими и едно аварийно. Към момента, когато се ремонтира съседният тунел, сега действащият е разделен на две за двете посоки на движение. Нищо не пречи с малко физически усилия от страна на поддържащите структури в определени часове потокът от автомобили да бъде насочван така, че в по-малко натоварената посока да остане едно платно, а в по-натоварената да бъдат две платна. Специално този тунел е достатъчно къс, има пряка видимост от единия до другия край, тоест това може да се организира, без да се създава затруднение”, смята Олимпи Кътев. Според него могат да бъдат въведени и още облекчаващи движението мерки като например отклоняване на тировете.

“Аз не казвам, че съм последна инстанция - те също могат да дадат идеи, но моите предложения не са свързани с много пари, време и средства. Ще бъда обаче безкомпромисен в изискванията си, тъй като имам информация, че от 7 май ще бъде затворен и следващият тунел - “Ечемишки”, което съвсем ще затрудни движението”, допълни депутатът от НДСВ.