В ПГТМ „Христо Ботев” бе отбелязан 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора. Учениците от Клуб „По-информирани днес, по-сигурни утре”, сформиран при 11 „в” клас, изнесоха урок по темата, на който присъстваха ученици от 8 ”а” клас и учители.
В началото на проявата водещите на урока разказаха историята на момиче, попаднало в трафик на хора. Последва дискусия, по време на която ученици отговориха на въпроса как младите хора трябва да се предпазват, за да не попадат в подобна ситуация. Общото в отговорите на всички бе, че е необходимо да бъдат добре информирани, да не се доверяват на непознати хора, които им предлагат хубава работа и добра перспектива за развитие в чужбина, да споделят повече с родителите си.
Урокът завърши с филма „Открадната светлина”, създаден по действителен случай. Лентата разказва историята на 13-годишно момиче, станало жертва на трафик на хора.
В края на проявата ученици от клуба раздадоха на всички присъстващи в залата символични подаръци - листчета с пожелания, разделители за книги и моливници от цветен картон с полезна информация, насочена към младите хора. Ето и някой от съветите, отправени към тях: „Преди да заминеш: проучи мястото, където отиваш; провери хората, които те очакват; посъветвай се с родителите си; остави координати на приятелите си; не преотстъпвай личните си документи.”.
„От няколко години училището отбелязва с различни инициативи Европейския ден за борба с трафика на хора. Стараем се да работим отговорно в тази посока, като целта е учениците да бъдат добре информирани по темата", каза пред наш репортер училищният психолог Пенка Георгиева, която е и ръководител на Клуб "По-информирани днес, по-сигурни утре".