От България петролният гигант "Лукойл" успешно продължава завоюването на нови пазари, сега в Хърватия.

Компанията купи хърватската петролна фирма Europa Mil, която има девет бензиностанции в Загреб и Сплит, 8 000 кв. м. складови площи в пристанище Вуковар, както и още пет парцела в Хърватия, на които могат да се построят бензиностанции, пише хърватският вестник "Ютарни лист".

"Лукойл" не съобщи колко е платил за Europa Mil. Засега остава неизвестно и дали "Лукойл" е купил и завода за производство на биодизел, който Europa Mil започна да строи през 2006 г. във Вуковар.

Закупените бензиностанции и складове в Хърватия ще се управляват от фирмата Lukoil Croatia със седалище в Загреб. Тя беше основа през септември миналата година, неин директор е Николай Ивчиков. Досега той е бил директор на "Лукойл Полша" и "Лукойл България".

Президент на хърватския филиал на "Лукойл" е Валентин Василев Златев, гражданин на България, пояснява "Ютарни лист". "Лукойл" вчера официално обяви новината и съобщи, че сменя името на своите бензиностанции според корпоративния бренд.

Според вчерашното съобщение Europa Mil продава дневно по 11 тона петролни продукти, които скоро ще започнат да пристигат от България и Румъния.

Europa Mil е основана през 1992 г. и беше собственост на Миодраг Гаджа.

Игор Деканич от Минно-геоложкия факултет твърди, че навлизането на "Лукойл" в Хърватия е напълно очаквано и въпросът беше само по какъв начин ще стане това. "Лукойл със сигурност не е дошъл в Хърватия заради деветте бензиностанции и един склад. Това им е само билетът за вход на хърватския пазар", каза вчера Деканич, който отлично познава петролната ситуация в света.

Независимо, че за "Лукойл Хърватия" най-вероятно ще бъде страничен пазар, не бива да има съмнения, че OMV, MOL и Ina (хърватската петролна компания) ще трябва съществено да променят плановете си, след като "руската мечка влезе в двора им".

Въпросът е какво ще е поведението на тези компании по отношение разширяването на "Лукойл" в Хърватия, като се има предвид, че по капитализирана печалба руската компания е 15 пъти по-голяма от OMV и MOL.

Със закупуването на Europa Mil след дългогодишни безуспешни опити "Лукойл" влезе в Хърватия чрез една малка фирма. По този начин "Лукойл" продължава своята стратегия за разширяване в Югоизточна Европа. Купиха голяма петролна фирма в България, пише хърватският вестник, в Сърбия са собственици на над 200 бензиностанции, а в Босна и Херцеговина чрез своя дъщерна компания купиха рафинерията в Босански Брод.

Неуспех преживяха единствено в Словения, където се провали вече договореното създаване на съвместна компания със словенския "Петрол", посочва вестникът.