Активи на "Петрол" АД на обща стойност 237 млн. лева вече са собственост на "Лукойл България" ЕООД. Обект на продажбата са 75 бензиностанции, намиращи се в различни райони на страната, както и водещата в пазарно и технологично отношение петролна база "Илиянци" в София.

Бензиностанциите са оценени общо на 156,1 млн. евро, а цената на петролна база "Илиянци" възлиза на 80,9 млн. евро.


"Петрол" и "Лукойл България" подписаха извънсъдебно споразумение и постигнаха пълно съгласие за уреждане на всички спорни въпроси между двете компании. Споразумението включва незабавно прекратяване на взаимните съдебни искове и уреждане на претенциите, по начин, който удовлетворява и двете страни.

Компаниите прекратяват предизвикалия спорове 15-годишен договор за доставка на горива и го заменят с нови договори за доставка на горива за бензиностанциите на Петрол и за подразделението на "Петрол" за търговия на едро "Нафтекс Петрол". След полученото одобрение за сделката по продажба на активи от страна на Комисията за защита на конкуренцията, пакетът от договори е в пълна сила.

"Доволни сме от сключеното споразумение. То е от интерес и за двете страни и открива нови перспективи пред бизнеса на двете компании, като без съмнение ще доведе до качествено ново развитие на пазара на горива в България.

Стойността на сделката ще бъде знакова за тази индустрия в страната. В чисто човешки план, искам да изразя огромното си удовлетворение от факта, че въпреки всички спорове и трудни моменти, които сме имали през годините, с колегите от "Лукойл" оставаме добри приятели", коментира Митко Събев, председател на надзорния съвет на "Петрол".

"Постигнатото споразумение е отражение на усилията на мениджмънта на компанията през последните години за разширяване и отстояване на позициите на "Петрол" на пазара на горива в България. Основното в случая е, че двете страни договориха сделка, от която печелят всички. Очакваме това споразумение да се отрази положително на развитието на пазара.", коментира сделката от своя страна Светослав Йорданов, Изпълнителен директор на "Петрол".