Трийсет табла са подредени в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. Всяко от тях представя част от творчеството на местен литературен творец. Някои от участниците отдавна не са между живите, но продължават да живият чрез сътвореното за поколенията.


Изложбата е посветена на Деня на будителите и на 50-годишнината от създаването на литературен клуб „Стамен Панчев”. Тя бе открита официално днес от директора на музея Тодорка Коцева. При откриването тя каза, че не всички местни творци участват, тъй като не са имали техническа възможност да се подготвят, но през следващата седмица изложбата ще бъде допълнена с техни табла. Експозицията ще бъде на разположение на жителите и гостите на града до 25 ноември.


Тодорка Коцева представи гостите, след които бяха Цеца Иванова – секретар на общината, Веселка Божкова – главен експерт „Култура”, Марин Кадиев – литературен Критик и други. По късно към публиката в зала „Орханиец” се присъединиха литературни творци от Елин Пелин. Те дойдоха по покана на своите колеги по перо и приятели от Ботевград.


Тържеството продължи с изпълнение на Химна на народните будители. В залата прозвучаха „Аве Мария” в изпълнение на Иван Боженски и Силвия Младенска, „Песен за Ботевград” и „Песен за музея” в изпълнение на Иван Боженски и Павел Павлов. Местните литературни дейци поднесоха на публиката избрани стихове от своето творчество.


Специален поздрав към ботевградските поети отправи литературният критик Марин Кадиев. „ Ботевград е духовен център. Тук творят няколко десетки творци, макар и в различна степен, те дават един национален облик. Такъв албум, какъвто се представя в момента тук, няма никъде в страната. Мисля си за Вашето духовно начало. Стига да споменем този колос Стамен Панчев и Ракитин, който предпочете голготата, за да защити честта си, и всички следовници, много от които са тук, сред Вас”, каза Марин Кадиев. 


Думата бе предоставена и на доайена на местните творци – Митрофан Велев. Той припомни накратко историята на литературния клуб. „Беше време белязано с романтика и реализъм. Ние изповядвахме мечтите си, но нали никой избира епохата. Десетилетия вървяхме заедно, в единство. Сред творците имаше и има много талантливи творци с национално и европейско признание. Прехвърлихме мост между поколенията със светлината на словото, водени от чувството за единство и красота, с обич към литературата за възхода на родния край и нашата България, както ни завеща безсмъртният Стамен Панчев. Извадихме от забвение събития и явления, личности от миналото и настоящето, за да съхраним и обогатим културно-историческите традиции”, каза почетният председател на литературен клуб „Стамен Панчев”. Митрофан Велев пожела „днешният празник да бъде повод за размисъл за изпълнение на публицистичните и национални завети на патрона на клуба – Стамен Панчев.