Баскетболистите на Балкан победиха като гости Рилски спортист с 91-82 (30-20, 21-18, 22-27, 17-18) в първото си гостуване в НБЛ този сезон. Това бе и първи успех за зелените в изиграните 3 кръга, след като в първия почиваха, а във втория отстъпиха на Левски в Ботевград.


През първото полувреме в Арена Самоков превъзходството на отбора на Балкан бе ярко изразено. Балканци спечелиха първата четвъртина с 30-20, а след средата на втората разликата в тяхна полза на няколко пъти достигна до 18 точки. Преди последната минута на втората четвъртина те имаха няколко шанса да увеличат преднината си над 20 точки. Вместо това обаче допуснаха домакините с два поредни коша - тройка и за 2 точки, да намалят изоставането си до 13 - 38-51.


Проблемите на Балкан заппочнаха в третата част, когато влошиха стрлелбата си и отслабиха играта в защита. Тимът от Самоков се възползва от това, спечели частта с 27-22 и се доближи на 8 точки - 65-73.


Подемът на Рилски спортист продължи и в последните десет минути и когато оставаха 2.44 мин, домакините намалиха пасива си само на 1 точка при 79-80. След това обаче не можаха на два пъти от чисти позиции да направят пълен обрат. Играчите на Балкан показаха и психика, а и майсторство и не само успяха да удържат победата, но и вдигнаха разликата. Решаващи се оказаха два чадъра на Павел Маринов и на Станимир Маринов и хладнокръвните действия в нападение.


Домакините имаха огромно желание да постигнат победата в този първи сериозен за тях двубой, но в решителните моменти не бяха прецизни. Не можаха да се възползват и от санитарната сеч спрямо играчите в зелено на рефера Венцислав Великов, от което най-потърпевш се оказа Иван Лилов.


Така отново със седем души, и отново като гости - както преди няколко дни при успеха в Гевгелия над Кожув за Балканската лига, балканци постигнаха важни победи. Както и в Македония, не можа да вземе участие Уес Айкмайър заради продължаващи болки в рамото.


Играчът с номер 23 от Балкан Станимир Маринов отбеляза 23 точки, има 7 борби и 5 асистенции, но направи и 7 от 9-те грешки на тима. Много силно игра Ноа Далман с 19 точки и 7 борби с 8/8 стрелба за 2 точки и 3/6 наказателни удари. Отлично се представи и Иван Лилов, който за по-малко от 25 минути вкара 14 точки и направи 6 завършващи подавания. Голям е приносът за успеха и на Павел Маринов, който също отбеляза 14 точки, сграбчи 8 борби и има и 3 асистенции. Петер Седмак завърши с 8 точки, Мартин Маринов - със 7.


За Рилски спортист центърът Евън Раванел направи дабъл-дабъл с 20 точки и 12 борби. С една точка повече - 21, е Шон Барнет, с двойни показатели е и крилото Остин Калхун - по 11 точки и борби, капитанът Данчо Бозов вкара 12 точки.