Германска компания представи DVD за еднократна употреба, което може да се гледа 48 часа и след това да бъде изхвърлено. DVD-то ще се продава за 3.99 евро. По този начин се отварят нови възможности за дистрибуция на DVD, пускайки филми с промоционални цени на места като бензиностанции, магазини, кафенета, както и в сайтове на онлайн търговия.

Дискът носи името Einmal и е произведен от DVD-D Germany. Самоунищожаващ се слой от химикал прави дисковете негодни за четене, след като мине определеното време. Процесът започва веднага след като дискът се извади от вакумираната опаковка. След 48 часа или повече, което зависи от цената на DVD-то, дискът започва да дава грешка No disc, когато бъде сложен в DVD плеъра или в PC-то, пише БГНЕС. Засега продуктът няма да разполага с DRM защита, което практически означава, че потребителите могат да копират диска, ако са достатъчно бързи.

Дисковете за еднократна употреба вече успешно са били пуснати на пазарите във Франция, Италия и Скандинавските държави. Някои специалисти обаче смятат, че идеята няма бъдеще, тъй като увеличаващото се търсене на онлайн наеми ще изтрие спомена за DVD носителите, подчертава technews.