„Ехо от празниците”, така се нарича изложбата, която Историческият музей в Етрополе подготви и показа в рамките на ХV национален зетьовски събор.
Една цяла зала на втория етаж е отделена на фотосите и на някои от атрибутите, съпътствали изминалите четиринадесет празника на зетьовете от създаването му от Николай Коев през 1971 година.
Директорката на музея Наталия Савова разказа за организиране на изложбата, а Николай Коев – за идеята да се направи такъв празник и за някои любопитни неща от миналите празници.
Ето накратко и разказа на Николай Коев, който е зет в Етрополе от 1962 година и идва в града от Оряхово. Някъде през 1970 година е научил за легендата за Зольовската чешма. Провокиран от нея, прави статистика за броя на етрополските зетьове и се оказва, че в 5-6 хилядния по това време град има около 320 човека. Не малка част от тях са директори на предприятия, началници на отдели в Общината, ръководители на други възлови места от икономиката и културата на общината.
През онези години имаше практика началниците на отдели в Общината заедно с председателя на Общинския съвет да посещава по график селата и да се срещат с тамошното ръководство и с гражданите. За изясняване на нерешените проблеми на съответно селище.
Идеята идва на едно такова отиване в с.Рибарица. След срещата кметският наместник организира обяд за гостите. С наближаването на часа за автобуса до града се вдигат трима от началниците-първи началникът на даначния отдел Цоло Божилов, след него началникът на финансовия отдел Дако Петров, а след тях и началникът на отдела по строителството Живко Филипов. Бях готов да си тръгна и аз, но тогава председателят на Общинския съвет Атанас Гребенаров ги сряза със специфичния си баритонов глас и изказ:”Я се вижте,бе, и тримата сте зетьове, къде ще ходите? Сядайте си на местата!”
Тогава реагирах и аз, като му казах, че ние зетьовете можем да направим много нещо. И след краткото репликиране между двамата ни, в мен се роди идеята да се съберем етрополските зетьове и да докажем какво можем да направим. Годината беше 1971, когато организирахме първия си празник.
Във фоайето на втория етаж има и много интересна колекция от нашарени по етрополски великденски яйца, които също будеха нескриван интерес у посетителите.
На откриването присъстваха кметът на общината инж.Богомил Георгиев, заместник-кмета Росица Христова и не малко граждани.