За по-малко от час около 250 ботевградчани подкрепиха подписката на ПП „Атака” за свикване на национален референдум на тема: „Да се продава ли българската земя на чужди физически и юридически лица”.     


Своя подпис в подписката положи и лидерът на партията Волен Сидеров, преди да се срещне с жители на Община Ботевград в големия салон на читалище „Христо Ботев”. Той бе придружен от 12 народни представители от ПП „Атака”.                                                                


„Важно е да има референдум да се продава или не българската земя. Защото виждам знаци от правителството, че не иска да изпълни историческото решение, което взехме в Парламента на 22 октомври. Имам предвид изявленията на вицепремиера Златанова, че то е антиконституционно. И затова ние искаме да направим тази подписка, за да се види какво е мнението на българския народ. И на тази база вече Парламент и изпълнителна власт да могат да действат. Ако трябва да се направи анекс към договора за присъединяването ни към Европейския съюз. Това не е невъзможно, каза пред медиите Волен Сидеров. –Убеден съм, че българският народ ще бъде против продажбата на земеделска земя на чужденци. Затова тръгваме да правим подписката. Някои коментатори и политици се опитаха да омаловажат решението за удължаване на мораториума върху закупуването на българска земя от чужденци, опитаха се да представят, че то е невъзможно за изпълнение. То е възможно и няма кой друг да го потвърди освен суверена – българският народ”, допълни лидерът на партия „Атака”.   


Пред аудиторията в големия салон на читалището Волен Сидеров заяви: „Ние винаги сме бранили собствената си земя. Сега отново браним собствената си земя, земеделската земя. През 2005 година национални предатели в същия този Парламент промениха Конституцията, за да може тази земя да се продава на чужденци. Това го направиха под натиска на едно лице – Кенет Левковиц – представител на Американската стопанска камара. Беше сложен все пак едни ограничителен срок, който изтича в края на тази година. Точно за това е нашата тревога и кампания за събиране на подписи за референдум”. Лидерът на „Атака” призова присъстващите и техните близки да подкрепят подписката. „В нея не става дума за мен и партия „Атака”, а за България”, каза Волен Сидеров.  


Сред присъстващите на срещата с Волен Сидеров бяха кметът на Ботевград Георги Георгиев, председателят на ОбС Йорданка Лалчева, почти всички общински съветници от ГЕРБ и техни колеги от опозицията в Общинския съвет.