Появата на местния елит на партия ГЕРБ на срещата-разговор на лидера на „Атака” Волен Сидеров с жители на Община Ботевград възбуди любопитството и развълнува присъстващите в залата граждани. Групата на герберите бе предвождана от кмета Георги Георгиев. В нея бяха още председателят на Общинския съвет Йорданка Лалчева, един от най-активните съветници - Николай Велков-Шопа, както и почти всички други от мнозинството в местния парламент. Заявката, че ще присъстват на срещата, бе направена на последното редовно заседание на ОбС. Тогава Йорданка Лалчева отговори утвърдително на поканата, която съветничката на "Атака" Цеца Христова отправи към всички общински съветници, като се мотивира, че „въпросът за българската земя касае всички граждани, независимо от партийната им принадлежност или на коя партия симпатизират”.


Присъствието на срещата с Волен Сидеров и още повече видимото благоразположение на Георги Георгиев обаче няма как да не бъдат отбелязани, като се има предвид, че градоначалникът не уважи проявите в Ботевград на други партии, например тези на БСП.
Напълно разбираема е позицията на кмета и съпартийците му да не остават безразлични към съдбата на земеделската земя в България. Още повече, че решението за удължаване на мораториума бе взето и с подкрепата на депутати от ГЕРБ.


Интерес предизвиква друг момент от гостуването на Волен Сидеров в Ботевград. Както се очакваше, в речта си лидерът на „Атака” не спести прегрешенията на предишните правителства, в това число и на ГЕРБ. Нещо повече. От голямата сцена на читалището той заяви: ”Който продължи да гласува за ГЕРБ, той извършва едно съучастие в предателство. Това не е партия, това е сбор от лобисти, бизнесмени, кръгове и милиционери.”. Тези негови остри думи сякаш не докоснаха гостите-гербери. Те ги изслушаха чинно и ги приеха с подозрителна пасивност, мълчание и с вид на пълно безразличие. Дори и след края на срещата не последва никаква реакция или коментар на откровените обвинения и открита агитация за неподкрепа на партията на Бойко Борисов.


Изказването на лидера на "Атака" бе направено с ясното съзнание, че в залата, по покана на неговите местни актвисти, присъства цялото ботевградско ръководство на бившата управляваща партия ГЕРБ начело с градоначалника, който до съвсем скоро бе основният й агитатор в района по време на парламентарните избори. Това подозрително мълчание и бездействие е в пълен контраст с реакцията на местните управляващи в аналогична ситуация отпреди две години, при която общинската съветничка от управляващото тогава мнозинство в местния парламент - Евгения Ананиева, при отправени подобни обвинения, открито се опълчи срещу лидера на РЗС Яне Янев, който сипеше хули срещу правителството на ГЕРБ, както и срещу властовите й структури по места. Тогава в речта си пред ботевградчани той не пожали и кмета на Ботевград, нарече го феодал. Тези определения провокираха отговор. На излизане от читалището Ананиева спря Яне Янев и Атанас Семов и открито изрази възмущението си от изказването им срещу местната власт, заявявайки, че благодарение на кмета в нашия град са се случили много хубави неща.


Мълчание и липса на реакция след подобни изказвания, при това направени „на негова територия“, не е в стила на Георгиев. Ботевградският кмет по принцип изпитва нетърпимост към каквато и да била критика и никога не пропуска да отвърне подобаващо на критикарите, когато го засягат. Но интересно защо не и в този случай. Излиза, че критиките към ГЕРБ не го интересуват, което вероятно означава, че вече не приема тази политическа формация като своя и че чувствата му към нея са охладнели, с оглед неизгодната настояща властова конфигурация. Възможно е да се оглежда за нови сдружавания за постигане на политическите си и властови амбиции.


Разсъждения по темата - много и всякакви. Но от всичко казано дотук изниква един уместен въпрос: Какво свързва Георги Георгиев и Волен Сидеров? Може би еднаква позиция относно съдбата на земеделската земя в България. Или ги свързва интересът за „уеднаквяване на позицията“ за съдбата на едни преписки, внесени в оглавяваната от Сидеров парламентарна комисия за борба с корупцията и конфликт на интерси, в които преписки натрапчиво се споменават едни много имоти, едни вложени европейски средства за една (не)модернизация... и името на един ботевградски кмет... А съвсем възможно е да имат общ интерес, свързан с реализацията на бъдещи политически действия, като участие в нови парламентарни избори, заявка за което Георгиев официално афишира. За общи действия и сближаване на позициите загатва и безпрецедентният синхрон, в който напоследък действат местните бойковисти и националисти в ботевградския общинския съвет.


В този ред на мисли съвсем актуално звучи рефренът на класиците от НЛО, които, „вдъхновени“ от подобна политическа полигамия, изпяха: „Ах, мили мои, партии любими, аз ще бъда с таз, която е на власт“.