В предишния репортаж съобщих, че групата за автентичен фолклор „Ехо” при Читалище „Слънце” в с. Лопян, с дългогодишния ръководител Пейо Пеев, е наградена с едноседмична почивка на море.
Когато пристигнахме в Комплекса „Камчия” самочувствието на групата ни не беше на най-доброто си равнище. Особено като разбраха, че другите два хорови състава, на Пловдив и Панагюрище, са на много високо ниво. Диригентът на единия от тях е с академично звание.
Представянето и броят на хористите на тези състави напомни за някогашния Лопенски смесен хор, основан от Пейо Пеев преди 60 години и завоювал през годините си множество награди и звания.
Организаторите на почивката бяха предвидили по една творческа вечер за трите състава, на Пловдив, Панагюрище и Лопян.
Изненадата, а от там и сензацията се оказа Лопянската група. „Като перла в гордия Балкан, като гердан на тъмен сукман”, както се пее в една от представените песни, съставът ни накара да станат на крака изявените хористи на другите два града. Впрочем, те почти не седнаха пред цялото време, докато нашите изпълнители представяха чрез песните Лопян, Лопянската гора, трудолюбието на хората от селото и любовта към род и Родина. Автор на текста и мелодията на повечето от песните са на Пейо Пеев.
Накрая дойде и признанието: „вие не знаете какви гласове имате; представители сте не на „някакво си село”, а на Лопян, който знаем още от ученическите години чрез книгата на Веселин Андреев „В Лопянската гора”. Акапелното пеене е много трудно като жанр, затова и вашето представяне заслужава адмирации”.
Това са само малка част от отзивите, които групата ни получи след вечерта, посветена на Лопян.  
Много възторжено бяха посрещнати и в читалището на кв. Аспарухово, където организаторите бяха уредили среща с местната певческа група, с повторение на репертоара от станцията.
Макар и да са от Варна, нашата група превъзхождаше в пъти изпълнението на тази от Аспарухово.  Там получиха и поканата да участват догодина във Варненския фестивал „Листопад на спомените”.