Всичко, което искал Майкъл Бъдей при женитбата си с Даяна Биджън, било да носи фамилията на съпругата си.

Съдебният процес за полова дискриминация и промяна на закона в Калифорния отнели две години, преди той да си извади нова шофьорска книжка с името Майкъл Биджън, съобщава Ройтерс.

„Нещата са съвсем лични. Чувствам бащата на Даяна много по-близък, отколкото своя собствен. Тя ме помоли да взема нейното име и смятах, че всичко ще е много просто. Никога не съм си и помислял, че държавата така ще ме затрудни“, заяви 31-годишният жител на Лос Анджелис.

Той открил, че това ще му струва такса от 350 долара, съдебни заседания, публична обява и куп канцеларска работа, за да промени шофьорската си книжка в същата процедура, която е нещо обикновено за всяка омъжена жена.

След месеци на разочарование компютърният програмист и неговата 29-годишна съпруга отнесоха проблема към Профсъюза на американските граждански свободи в южна Калифорния. Двойно име не би било проблем, нито пък ако Даяна и Майкъл бяха решили всеки да запази собствената си фамилия.

Но Калифорния и около 40 други американски щата не са предвидили място в брачния формуляр и в шофьорската книжка, ако младоженецът иска да вземе фамилията на булката.

„Жените са се борили толкова дълго за изравняване на правата и изглежда, че това е част от тази борба“, каза Даяна. „Когато се оженихме, законът гласеше: Не бъдете глупави, само жената може да промени фамилията си, когато се омъжва. Аз страшно се гордея с него. Малцина мъже биха го направили“, споделя тя.

Този процес въведе правило в Калифорния, според което в правата на двамата съпрузи и регистрирани партньори влиза положението всеки да може даизбере фамилията от двете, която желае, в брачния им договор и на шофьорската книжка.