Тази вечер в Исторически музей – Ботевград официално бе открита изложба живопис, озаглавена „Пространството на Владимир Аврамов”. В зала "Орханиец" авторът е подредил 29 свои творби – акрил и гравюри върху метал.


Откриването започна с изпълнение на Питър Райнов. Във фоайето на музея възпитаникът на гимназията представи част от свето шоу, което включва песни, танци и визуални ефекти.
Директорът на музея Тодорка Коцева представи художника и обяви, че изложбата е посветена на предстоящия празник на Ботевград – 29 ноември и е част от програмата на музея „Салон на изкуствата – 2013 год.”  


Авторът определи творбите си като живописни експерименти, в които е вложил сърцето и емоциите си. „Те са обособени под някаква форма, има няколко цикъла, които съм разгърнал. Един от тях е любовта, „Още един поглед” се казва. Проектирам човешки чувства и емоции – първични в живота, с презункцията, че възпроизводството не е толкова важно, колкото емоцията, която човек изпитва, когато обича. Другият цикъл, който съм изложил, включва лични географски проекции. Големите живописни неща, които представям, са съвсем нови и нямат обособена тематичност. Те са мигновен отклик на нещо, което ме е провокирало за момента, но са най-искрени”, каза Владимир Аврамов. Художникът каза още, че е възхитен и адмирира почина на директора на музея Тодорка Коцева „да превърне едно толкова консервативно място в един дишащ жив организъм”. „Това е невероятно модерно като подход. Забелязваме го и тук, но най-вече в големия свят”, допълни Владимир Аврамов. Той благодари за поканата да гостува в Ботевград.
Приятелски поздрав към художника отправи Даниела Арбова – главен архитект на общината.


Владимир Аврамов и неговият екип имат проектирани и реализирани стенописи в над 32 храма в България, Русия и Гърция. Сред тях са ботевградските църкви „Успение на Пресвета Богородица” и „Свето Възнесение Господне”, манастирите „Свети Николай” – Скравена, „Св.40 мъченици” – Врачеш, „Свети Теодор Тирон” – Правец, храмът в Чекотинската обител, параклисът „Св.Св.Петър и Павел” в Зелин.
Художникът е роден през 1970 г. във Враца. Завършва "Стенопис" в Националната художествена академия, днес преподава тази специалност във Великотърновския университет
От 2001 година Владимир Аврамов е член на Съюза на българските художници /СБХ/ и асоцииран член на Международната асоциация по изкуства IAA /UNESCO/. От 2004 година той е преподавател по стенопис и декоративни изкуства в катедра “Стенопис””, Факултет “Изобразителни изкуства” към Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.


Владимир Аврамов има редица самостоятелни изложби и участия в общи изложби в България и чужбина. Носител е на редица награди - първа награда за живопис от  конкурса ”Рождество” –НХА, награда на Община Карлово и плакет, специална награда и почетен медал на Община Ботевград; голямата награда на Министерството на културата от Първото биенале на църковните изкуства - В.Търново, и други.