Деловата част на програмата започна със слово на Маргарита Кирова, общински съветник и председател на настоятелството при читалище „Христо Ботев”. „Където и да ни отвеждат земните и житейски пътища, винаги с обич да се завръщаме тук, на родна земя, под това огряно от слънце небе. А тези, които сме свързали съдбите си с нашия Ботевград – да го обичаме, да пазим чисто името му, да го прославяме с делата си тук и по света! Защото той – Ботевград, го заслужава! Тук ние ще вграждаме своето безсмъртие. Под това небе с блеснало слънце ние творим и живеем с радост, с усмивка в мирни и щастливи дни”, се казва в част от словото.


Поздравление към ботевградчани поднесе кметът на града Георги Георгиев. По традиция, която се изпълнява на този ден, той връчи отличия на изявени граждани с принос в развитието на Ботевград. Тази година с почетен медал на кмета бяха удостоени: Йорданка Лалчева – председател на ОбС – „за активна обществена ангажираност и принос в утвърждаване и развитие на местното самоуправление в Ботевград”; д-р Филип Филев – управител на МБАЛ – „за висок професионализъм и личен принос за запазване и утвърждаване на ботевградската болница”; Бисерка Иванова – „за значим принос в развитието на предучилищното възпитание и проявен висок професионализъм като дългогодишен директор на ЦДГ „Славейче”; Ташка Дикова – „за висок професионализъм и цялостен принос в развитието на педагогическата практика като дългогодишен директор на ЦДГ „Слънце”; Маргарита Николова – „за проявен висок професионализъм и значим принос в развитието на педагогическата практика и предучилищното обучение като директор на ОДЗ „Звънче”.  


Думата бе дадена на ръководителя на руската делегация Алексей Валентинович Герасименко – главен лекар на Мордовския републикански клиничен център и депутат в Съвета на депутатите на мордовската столица. Той прочете поздравителен адрес от кмета на Саранск -  Пьотър Тултаев.


Тържествената програма продължи с празничния спектакъл „Град се гради – слънце блести”, подготвен от режисьора Димитър Шарков и местните таланти от школите, съставите и групите при читалище  „Христо Ботев” – Ботевград.


С празничните илюминации на площад "Освобождение" бе оповестен краят на днешните тържества по повод 136 години от освобождението на Ботевград от турско робство.