Собственикът на бившия завод „Чавдар” – Ангел Станиславов Стойчев, е най-големят длъжник на Община Ботевград. Той дължи над 600 000 лева за местни данъци и такси.
Да припомним, че Ангел Стойчев купи общо 48 сгради и 157 декара от площадката на „Чавдар”. Общината води с него съдебни дела от 2011 год.
Останалите големи длъжници са фирмите „Ей пропърти”, „Болкан комерс”, „Спортекс”, „Пиралко” и други.
„Благодарение на обединените ни усилия със съдия-изпълнител, досега успяхме да съберем 180 000 лева от тези вземания” – съобщи Дочка Стефанова – директор на Дирекция „Местни данъци и такси”.
През 2014 год. от такса смет ще бъдат освободени жилищни имоти, които не се ползват целогодишно. Собствениците им обаче трябва да подадат декларация по образец в местни данъци и такси. Досега от това право са се възползвали 250 ботевградчани. Фирмите също могат да подават декларации, ако не използват части от производствените си имоти.
„Някои граждани посочват в декларациите, че няма да ползват имота си шест месеца или друг период. Законът обаче е категоричен – облекчението се ползва само за цяла година”, заяви Дочка Стефанова. Контролът обаче ще бъде много труден – признават от общинската администрация. Те се надяват декларациите да се подават коректно, но са предвидили и специално назначена комисия да извършва внезапни проверки.
„В закона не са предвидени ситуации, в които собственикът не живее в жилещото, но е решил да направи ремонт. В такъв случай той генерира голямо количество отпадък, а в същото време е освободен от такса смет!?!” – коментира кметът Георги Георгиев. Тепърва общинската наредба трябва да се адаптира към подобни казуси.