През първото тримесечие на 2014 г. ще се анализират и възможностите за намаление на цената на природния газ, заяви вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев по време на общественото обсъждане на намерението на регулатора да поевтини тока от 1 януари 2014 г.
По думите на Боев ако има възможност за сваляне и на цената на газа, то това ще се отрази и на всички дружества, ползващи синьото гориво. Според него така могат да бъдат намерени резерви и за намаление на цените на парното отопление, а евентуално - и на електроенергията.
Смятам, че има резерви за понижение на цената на природния газ, заяви регулаторният шеф.
Последното намаление на цената на синьото гориво бе през април тази година, когато ДКЕВР я оряза с близо 4 процента. През третото и четвъртото тримесечие на 2013 г. природният газ запази тарифите си, както и за първото тримесечие на 2014 г. Преди месец обаче министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира, че заедно с търсенето на начини да се свали цената на тока, се търсят резерви и за поевтиняването на газа. Междувременно "Булгаргаз" остана без дългогодишният си шеф Димитър Гогов, а през поста му за кратко мина видинският данъчен Шишман Чаушев, който скоростно стана директор на "Електроенергийния системен оператор", а начело на "Булгаргаз" застана никому непознатата Дафинка Янкова.