Спортните събития почти винаги са белязани и от забавни, странни, шокиращи и дори често преминаващи границата на добрия тон изказвания. 2013 не направи изключение. Ето и селекцията ни за годината (без претенции за изчерпателност):


Футбол 


"Пеп изглежда много добре, облича се чудесно и има перфектен отбор. Какво може да се обърка?"


- Юп Хайнкес за наследника си на треньорския пост в "Байерн" (Мюнхен) Хосеп Гуардиола


"Моите отбори са велики. Моите отбори са единствените, които държат всички голови рекорди и рекорди по точки. Аз съм шампионът в Лигата на рекордите. Това е моето място в историята. Аз съм единственият."


- Жозе Моуриньо изтъква треньорските си способности


"Дали все още съм Специалния? Не, вече съм Щастливия. Очакванията в "Челси" са много високи, но аз съм португалец. Винаги съм обичал приключенията. Както португалците в миналото, винаги съм бил мореплавател."


- Жозе Моуриньо на първата си пресконференция след завръщането си в "Челси"


"Наричам го сър Арсен Венгер. Tой обича да притежава топката, да играе с подавания, при него всичко се случва като в оркестър. Това е бавна творба, а аз харесвам повече хеви метъла. Винаги предпочитам "шумната" игра."


- Юрген Клоп прави съпоставка между стила на "Борусия" (Дортмунд) и "Арсенал" преди двубоя между двата отбора в Шампионската лига


"Двамата са изключителни футболисти, но са напълно различни. Меси е добро момче. Такова, каквото всеки баща и всяка майка биха искали да имат у дома, наистина. Той е добър човек. Много е бърз, танцува с топката, много е добър. А другият, другият е... като командир на игрището. Това е другата страна на футбола. И е хубаво да имаш такъв командир на терена. Единият има повече разходи за прическата от другия, но това няма значение. Така че не мога да кажа кой е по-добрият. Харесвам двамата, но предпочитам Меси."


- президентът на ФИФА Сеп Блатер споделя мнението си кой е най-добрият футболист в света


"Най-здравата част от тялото на Рой беше неговият език. Той имаше най-дивашкият език, който можете да си представите. Беше способен да извади от равновесие за броени секунди дори най-спокойния човек на света. Рой беше един плашещ, свиреп човек. Когато беше изнервен, беше готов да скочи срещу всеки. С него имахме много моменти на търкания и драми, защото той опитваше да наложи своята воля в отбора."


- легендарният мениджър на "Манчестър юнайтед" Алекс Фъргюсън разказва за взаимоотношенията си с бившия капитан на тима Ройк Кийн в автобиографичната си книга


"Това вероятно беше последният ми опит да стигна до световно. Едно е сигурно - без мен турнирът не си струва да се гледа."


- шведският нападател Златан Ибрахимович след отпадането от Португалия в баража за световното първенство в Бразилия


"Нямам нужда от "Златната топка", за да знам, че съм най-добрият в света. За някои други играчи това отличие има по-голямо значение. За мен изобщо не е важнo."


- Златан Ибрахимович обяснява защо не е разочарован, че не е попаднал в призовата тройка за "Златната топка"


"Това някаква шега ли е? Мислите, че играч, който струва 30 милиона евро, ще се съгласи да играе в датски отбор, за който никога не е чувал? Това трябва да е най-голямата шега, която съм чувал за последните десет години."


- защитникът на "Шалке" Кириакос Папастатопулос за слуховете, че ще премине в датския отбор "Сьондерийске"


"Германците се справят много добре икономически и ние уважаваме това. Те са единствените, които правят пари в Европа. Затова избрахме германец да събира глобите."


- Арсен Венгер обяснява защо е избрал защитника Пер Мертезакер да събира глобите от другите играчи за нарушаване на вътрешния правилник в "Арсенал"


"Навсякъде, било то в Германия, Франция или Англия, лятото е най-хубавият период от годината. А това е времето, в което не играем мачове. В най-дълбоката зима, когато е много студено и вали сняг, играем през цялото време в ужасяващи за играчите и зрителите условия. Не виждам никаква логика."


- изпълнителният директор на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге за евентуална промяна на футболния календар


"Получавам много картони заради косата си. Няма съмнение в това, защото не съм някой, който може да мине незабелязан. Аз съм висок и моята прическа е лесно разпознаваема."


- Маруан Фелайни обвинява буйната си коса за многото жълти картони, които получава


"След някои мачове този сезон дори не ми се налагаше да се къпя. Да, предполагам, че понякога е скучно да бъдеш вратар."


- вратарят на "Байерн" Мануел Нойер за рекордния брой чисти мрежи в Бундеслигата през миналия сезон


"Как можеш да спреш Лионел Меси? С пистолет. Няма друг начин."


- треньорът на "Ювентус" Антонио Конте за качествата на Лионел Меси преди осминафиналния мач между "Милан" и "Барселона" в Шампионската лига


"Той е ухапал някого... Нищо, случва се. Аз съм сигурен, че той ще оправи взаимоотношенията си с другото момче. Аз направих същото с Ивендър (Холифийлд) и продължихме живота си."


- бившият световен шампион по бокс Майк Тайсън изразява подкрепата си за Луис Суарес, който захапа за ръката Бранислав Иванович и беше наказан за десет мача


"Нуждаехме се от пари и овцата беше там. Следващата седмица ще разиграем едно буре с бира, а може би дори мотоциклет."


- говорителят на бразилския отбор "Санто Анжело" Бето обяснява защо на почивката в двубой от първенството е била разиграна томбола с овца за награда


"Това е като "Хари Потър", но става въпрос за футбол. Просто футбол, няма никакъв Хари Потър, който лети на шибаната си пръчка."


- Юрген Клоп описва последния роман на своята съпруга Юлия Клоп "Том и магическата футболна топка"


"В нашия отбор девет от 23-ата футболисти са безработни. И това е най-големият ни проблем в момента. От останалите кой е куриер, кой учител по физкултура, имаме един счетоводител, а друг е треньор. Един от нашите защитници става всеки ден в 4.00 часа сутринта и работи като алпинист по сградите, а в 17.00 часа идва на тренировка."


- селекционерът на Таити Еди Етаета за аматьорската селекция, с която страната участваше в Купата на конфедерациите


"Да ме наричате магаре не ме обижда по никакъв начин, защото магаретата са едни от най-работливите животни."


- треньорът на "Интернасионал" Дунга за обидите на феновете по време на двубоя от бразилското първенство срещу "Витория"


"След едно съвсем нормално единоборство Ибра се обърна към мен и започна да ме провокира. Той се подиграваше на моя мустак и каза: "Човече, това наистина е ужасно." Отговорих му, че неговият нос е доста по-ужасен."


- полузащитникът на "Андерлехт" Саша Клештан за разправиите си със Златан Ибрахимович при равенството 1:1 с ПСЖ в Шампионската лига


"Победихме отбор, който не беше нищо повече от банда пичове, които са били отхвърлени и не са могли да играят ръгби в Нова Зеландия. Затова не са имали никакъв избор, освен да станат футболисти."


- мексиканската легенда Уго Санчес за националния отбор на Нова Зеландия.


"Вие може да питате, но аз може да не ви отговоря."


- мениджърът на "Манчестър юнайтед" Дейвид Мойс на въпрос дали контузеният Робин ван Перси ще е готов за мача с "Нюкасъл"


"Ние завършихме втори в група с Германия, най-добрият отбор в Европа. Португалците завършиха втори в група, която трябваше да спечелят. Мисля, че ние заслужаваме повече да отидем в Бразилия."


- Златан Ибрахимович смята, че Швеция заслужава повече от Португалия да се класира за световното първенство


"Ако след мача с "Астън вила" ви бях казал, че това ще се случи, трябваше да бягам далеч, защото щяхте да искате да ме убиете."


- мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер за силното представяне от началото на сезона, който започна с домакинска загуба от "Астън вила" и призиви за оставката на френския специалист


"Нямаше никакви индикации, че това не е редовен гол. Имах известни съмнения, но реакцията на играча беше ясна. Нямаше какво друго да предположа, освен че това е гол."


- нелепото обяснение на рефера Феликс Брих, който призна "гол фантом" на Щефан Кислинг в двубоя между "Байер" (Леверкузен) и "Хофенхайм" в Бундеслигата


"Неприятно е, когато искаш да излезеш с някое момиче, но разбираш, че тя е избрала някой друг. Но все пак не обмисляш самоубийство."


- Арсен Венгер обяснява доколко е разочарован, че не е успял да привлече Луис Суарес от "Ливърпул"


"Той почти ме уби. Явно забрави, че съм на 71 години."


- Алекс Фъргюсън за прегръдката, която получи от Робин ван Перси, след като холандецът вкара гол срещу "Стоук сити


Лека атлетика


"Леката атлетика е микрокосмос на реалния живот. В реалния живот винаги ще има хора, които мамят. Затова е нереалистично да се очаква, че няма да има допинг в леката атлетика."


- четирикратният олимпийски шампион Майкъл Джонсън е скептичен, че леката атлетика ще се изчисти от допинг скандалите


"Във всеки спорт има допинг скандали и проблеми, но хората се справят с тях и ги оставят в миналото. Това трябва да направим и ние, защото в момента това наистина ми коства доста пари и не се чувствам никак щастлив от този факт."


- звездата на леката атлетика Юсейн Болт за големия допинг скандал с ямайските спринтьори


"Със сър Алекс бяхме приятели. Сега там има нов мениджър и аз съм малко притеснен за шансовете си да попадна в отбора."


- Юсейн Болт, който през 2012 г. се предложи на "Манчестър юнайтед", коментира вероятността да попадне в плановете на новия мениджър Дейвид Мойс


Снукър


"Чух, че преди турнира Джо Джонсън ме е критикувал остро. Ако този човек не е най-лошият коментатор в света, със сигурност е в топ 3."


- четирикратният световен шампион Джон Хигинс за бившия играч Джо Джонсън, който в момента работи като коментатор


"От втория фрейм нататък бях изцяло фокусиран да направя максимален брейк (от 147 точки). Миналата седмица платих таксите за училище и си помислих, че ще е хубаво да припечеля малко пари за Коледа."


- Рони О'Съливан коментира играта си след двубой от UK Championship


"Вървя нагоре-надолу като бельото на проститутка."


- Рони О'Съливан, след като спечели пета световна титла, въпреки че една година преди това изобщо не игра снукър, тъй като отказа да подпише задължителния договор на Световната билярд и снукър асоциация


Тенис


"Тя сменя треньорите си по-често, отколкото аз сменям съпругите си."


- легендарният треньор Ник Болитиери за британската тенисистка Лора Робсън, след като тя се раздели с треньора си Майлс Мадаган


"Единственото нещо, което може да спре Рафаел Надал този сезон, е неговото коляно."


- анализаторът на ESPN Крис Уилкинсън за изключителното представяне на испанеца при развръщането му на корта след продължително лечение на контузия в коляното


"Колкото повече хора правят подобни коментари, толкова по-вероятно е някой да говори безсмислици."


- Роджър Федерер за твърденията, че вече е време да прекрати кариерата си, защото не може да се бори за големите титли


"Не, не съм. Може би тази вечер ще му излезе късметът."


- Анди Мъри отговаря на въпрос дали е спал с трофея в леглото си, след като стана първият британски шампион на "Уимбълдън" след пауза от 77 години


"Ако Анди спечели, определено ще изтъкна заслугата си. Ако загуби, вината не е моя."


- бившият тенисист Грег Руседски, който e играе с лява ръка и тренираше с Анди Мъри преди двубоя му с левичаря Фернандо Вердаско в четвъртфиналите на "Уимбълдън". Мъри губеше с 0:2 сета, но обърна мача и впоследствие спечели турнира


"Когато Серена играе по този начин, няма абсолютно никакво значение кой е от другата страна на мрежата."


- Агниешка Радванска след загубата си от Серена Уилямс с 0:6, 3:6 в полуфиналите на турнира в Маями


"Сега има повече тен, отколкото когато беше юноша."


- Новак Джокович си спомня времето, когато е играл с Анди Мъри в юношеските турнири


Колоездене


"Не е възможно да спечелиш седем пъти "Тур дьо Франс" без допинг. Виждам тази ситуация като една голяма лъжа, която повтарях много пъти. Ще прекарам остатъка от живота си в опити да си върна доверието и да се извиня на хората."


- Ланс Армстронг признава, че е употребявал допинг при всичките си победи в най-престижното колоездачно състезание в интервю за Опра Уинфри


"Не се чувствам като най-големия измамник. Определението за измамник е да вземеш предимство пред съперника. Не виждах нещата по този начин. За мен условията бяха изравнени. Всички взимаха допинг."


- Ланс Армстронг не приема обвиненията, че е най-големият измамник в колоезденето


"Просто мисля, че е тъжно, че седим тук един ден след най-голямата победа в живота ми, една историческа победа, и говорим за допинг. Моите съотборници и аз сме далече от дома от месеци, тренираме и работим заедно, а непрекъснато трябва да слушам обвинения, че съм лъжец и измамник. Ланс излъга. Аз не съм мошеник. Точка."


- шампионът в "Тур дьо Франс" Крис Фрум след поредния въпрос, който поставя под съмнение честността на победата му


"Той нанесе много големи щети на спорта. Аз наистина съм много разочарован, още повече че той многократно отричаше. Това е много тъжно. Не го познавам като човек, но като спортист той е кръгла нула."


- тенисистът Давид Ферер коментира признанието на Ланс Армстронг за употреба на допинг


"Мисля, че е позор спортът да търпи подобни хора. Той измами спорта. Той излъга много хора по света със своята кариера, със своята история на живота. Мисля, че трябва да страда заради всички тези лъжи през годините."


- Новак Джокович също се включи в критиките към Ланс Армстронг


"Вместо да ме карате непрекъснато да доказвам, че сме невинни, защо просто не се съберете и да ми кажете какво точно искате да ви докажа."


- ръководителят на "Скай" Дейв Брайлсфорд показва раздразнението си от непрекъснатото въвличане на допинга в успехите на състезателите му


"Спусках се като момиче след падането. Разбира се, не искам да бъде неуважителен към момичетата, имам едно вкъщи."


- колоездачът на "Скай" Брадли Уигинс е недоволен от карането си в един от етапите на "Джиро д'Италия"


"Няма да гледам предаването на Опра в четвъртък. Ще гледам шоуто на Джереми Кайл. Това е много по-добро предаване."


- Брадли Уигинс споделя, че няма намерение да гледа интервюто на Опра Уинфри с Ланс Армстронг


Голф


"Първата година, когато участвах в турнира, бях във Вегас седмица по-рано. Това не ми помогна. Втората година беше моят 21-ви рожден ден. Това не ми помогна. За миналата година нямам извинение."


- Рори Макилрой отговаря на въпрос защо не се представя силно на турнира Players Championship


"Той ми каза да си извадя пръста от задника и да спечеля тази седмица."


- Рори Макилрой разкрива какво съобщение му е изпратил неговият приятел Тайгър Уудс преди голф турнир през март


Бокс


"Не знам да има много хора, които кръщават децата си Владимир заради Владимир Кличко или Виталий заради Виталий Кличко. Това е обяснимо, защото никой не иска да бъде като тях."


- боксьорът Тайсън Фюри с една от многото си атаки срещу братята Кличко


"Аз съм умиращ от глад лъв, който е готов да яде. Следващото ми ястие ще бъде сервирано на 27 април в Шефилд. Менюто включва Одли Карисън. Бон апети!"


- американският боксьор Дионтей Уайлдър, който има 30 победи с нокаут в 30 мача, преди двубоя си с британеца Одли Карисън. Уайлдър нокаутира съперника си още в първия рунд


"Това са пълни глупости. Ако Владимир ми предложи да се бия с него, ще му счупя челюстта."


- Тайсън Фюри коментира твърдението на Владимир Кличко, че представителите му са се свързали с агентите на американеца, но той е отказал мач помежду им


Формула 1


"Моят баща винаги ми е казвал, че не трябва да удрям малките момченца."


- Марк Уебър коментира скандала със съотборника си в "Ред бул" Себастиан Фетел, който му открадна победата в Гран при на Малайзия


"Този контейнер, който е паркиран в гаража, няма шанс да спечели дори едно състезание."


- Дженсън Бътън оценява болида на "Макларън" за 2013 г.


"Световна доминация? Аз съм германец, но не бих го казал по този начин... и нямам мустак."


- световният шампион Себастиен Фетел отговаря с ирония на въпрос на медиите дали е амбициран да наложи доминация във Формула 1


"Току що бях задминат от "Уилямс". Няма как да карам по-бавно от това."


- Люис Хамилтън се оплаква от проблемите с гумите в Гран при на Испания


"Може би някой трябва да отиде и да го удари в лицето."


- Кими Райконен е бесен на пилота на "Макларън" Серхио Перес след инцидент между тях в Гран при на Монако


"Тази седмица ядох прекалено много пай."


- пилотът на "Форс Индия" Пол ди Реста коментира с усмивка дисквалификацията си в Гран при на Великобритания заради надвишено тегло на болида му


"Не, все още не съм го гледал. Писна ми всяка седмица да ми задавате един и същ шибан въпрос."


- Кими Райконен отговаря на въпрос дали е гледал биографичния филм за Ники Лауда и Джеймс Хънт Rush