Изпълнени са 90% от предизборната програма на БСП, особено в социалната политика. Това каза зам.-председателят на Коалиция за България Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ. Тя отрече да има противоборство между БСП и ДПС. Имали са различни позиции, например по темата за плоския данък, но след разговори са се разбирали.

Нинова обяви, че за третото тримесечие на 2013 има разкрити 47 000 нови работни места, но не е възможно за шест месеца да се разкрият 250 000. "Ще работим за тяхното разкриване. Това е едно от ударенията за следващия парламентарен сезон", обясни тя.

Тя допълни, че предстоят промени в Кодекса на труда, които да гарантират стажуването и чиракуването на младите безработни. "Това означава, че се финансира заплащането на стаж за млади, които учат и работят едновременно. Финансира се чиракуването на тези, които нямат образование, плащат им се осигуровки и това се води за трудов и осигурителен стаж. Целта, която си поставяме с тези промени е да гарантираме на младите, че ще работят по специалността, която завършват, а на бизнеса - че няма да страда от липса на професионални кадри", поясни Нинова.

Нинова даде мнение и по въпроса за съкратените от корабостроителницата работници. С промени в закона за гарантиране на вземанията при фалит на фирми им се гарантира да получат 6 заплати.

Корнелия Нинова изрази вяра, че през февруари ще има антимонополни закони, някои от които вече са готови, но са забавени заради закона за бюджета.