Илияна Йотова, Георги Пирински, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов и Борислав Георгиев са петте номинации на общинската конферения на БСП в Ботевград, която приключи преди минути.
Досегашният евродупутат Илияна Йотова е номинира в осем от местните партийни организации, Георги Пирински има пет номинации, Корнелия Нинова и Янаки Стоилов имат по три номинации на събранията. Борислав Георгиев от Своге е номинацията на младежката организация на БСП.
В работата на конференцията участва народният представител Корнелия Нинова. Според нея номинацията й е оценка за досегашната й работа като народен представител от Софийска област.
Общо 13 души са номинирани по време на събранията в отделните партийни организация. Конференцията взе решение да предложи на Националния съвет първите четирима плюс предложението на младежката структура. Сред другите номинирани са Кирил Добрев, Драгомир Стойнев, Сергей Станишев, Кристиян Вигенин.


Конференцията започна с доклад на Веселка Златева – председател ОбС на БСП в Ботевград. Тя очерта политическата обстановка в България и изтъкна значението на предстоящите евроизбори за страната и Европейския съюз.


Тази партия, която успее да убеди повече хора и гледа на европейската политика като средство за постигане на националните цели, може да разчита на успех. В същото време ние не бихме постигнали икономическа и социална промяна без да участваме в промяната на самия Европейски съюз и на неговата политика. БСП и българското правителство активно ще участват в дебата за промяна на европейската политика, защото искаме социална Европа.”, каза Веселка Златева. По-натам в отчета си тя обърна внимание и на вътрешните процеси в БСП: „В хода на подготовката на предстоящите, в началото на годината, Българската социалистическа партия беше разтърсена отвътре, след като президентът Георги Първанов обяви, че АБВ ще се включи в евроизборите със своя листа. Това породи напрежение между двамата лидери – Сергей Станишев и Георги Първанов, разтревожи ръководството на БСП, огорчи някои партийни членове. Други явно изразиха своите пристрастия, а трети обясняваха, че това няма да доведе до разцепление на партията, а до нейното консолидиране. Къде е истината? Участието на левицата с втора листа на евроизборите ще доведе ли до увеличаване броя на депутатите – социалисти в Европейския парламент, ще се мобилизират ли членовете на БСП за убедително спечелване на изборите? Кой ще спечели от създалата се ситуация  - БСП или ГЕРБ? Тези и други въпроси вълнуват стотици социалисти, но отговорите на тях ще бъдат дадени на 25 май 2014 год.”.


След изказването на д-р Веселка Златева думата бе дадена на делегатите на конференцията. Чуха се различни мнения  - против и в подкрепа на сегашното ръководство на БСП. Всички обаче бяха единодушни по отношение на едно – да не се допуска разцепление на партията и да се работи за успешното й представяне на изборите за евродепутати.


Ето какво каза Цветан Коцев – член на ОбС на БСП: „Лично аз не крия, че бях застанал зад АБВ като едно движение на личности, което си постави за цел да възроди дебатите в българското общество по най-важните проблеми на България. Преди да вземате отношение, Ви предлагам да прочетете две прекрасни книжки – „Защото сме социалисти” на Сергей Станишев и „Позиции и идеи” на Георги Първанов. Тогава ще видите разликата между двамата лидери – единият дава оценка на миналото и настоящето, а другият казва какво трябва да се направи. Къде сбъркаха? Станишев израсна много, но като политик от европейски мащаб. Той няма качествата на председател и на организатор на партията в България. Една от неговите най-големи грешки е, че той обезличи колективната работа на партията. Що се отнася до Първанов – той сбърка два пъти, когато след два успешни президентски мандата реши да става председател на партията, но спря навреме, и когато реши да прави АВБ движение на партии. Защото ако в Ботевград той можеше да спечели 500 гласа, сега, с влизането на партията на социалдемократите, в която е Йордан Йорданов, аз не виждам как ще спечели и два гласа. АБВ имаше шанс, когато беше движение на личности, защото тогава идеята бе да се привлекат хора, които са извън БСП, като земеделците например.”.


Цветан Коцев заяви, че е против да се отправят обидни квалификации към Първанов от членове на БСП. Той отправи критики към Мая Манолова, която нарече Георги Първанов „предател”. В края на изказването си Цветан Коцев призова своите съпартийци "да оставят настрани битките с АБВ и да вършат своята работа в БСП". „АБВ има две възможности – да събере 150 000 гласа, за да излъчи депутат, ако не ги събере, бъдещето и на Първанов, и на Калфин, като политически лица, е обречено”, каза той.


Според Михаил Димитров истинският въпрос не е с кого да се коалира, а как, на каква основа се коалира. „Помнете, че отиваме на европейски избори и важното е да се спечелят гласове и мандати за Партията на европейските социалисти. Нека да не превръщаме лявото пространство и лявата идея в България в познатото на много от тук присъстващите свойство на земеделците в България да се самоубиват. Нека да не „стреляме” по приятели, да си гледаме нашата работа, да си работим за нашата листа с всички сили, но да неотричаме правото на другите, които търсят нещо по-различно, но също в голямата река на Партията на европейските социалисти!”, каза Михаил Димитров по време на конференцията.


Не споделям мнението на колеги, които правят крайни оценки на наши доскорошни другари – „предатели, „ренегати”, особено пред медиите. Та ние седим все още един до друг в Националния съвет, а пред медиите се обиждаме. Не го споделям, защото това демотивира нашите хора. Но ясно и категорично трябва да кажем – политическа грешка на Първанов, удар по БСП, ще отнемат гласове от лявото пространство, имаме проблем и трябва да се стегнем, за да го преодолеем, каза народният представител Корнелия Нинова, която бе гост на конференцията на БСП в Ботевград. –На националното съвещание през миналата седмица бе изразена позиция да поканим за последно другарите си от АБВ да спрат дотук, да не регистрират листа и да участват в листата на БСП. Ивайло Калфин е получил персонална покана за достойно място в листата на БСП, в началото на листата”, допълни Нинова. В изказването си тя припомни накратко какви мерки и законодателни промени бяха предприети от началото на мандата до този момет за икономическо възстановяване на страната и подобряване на социлното положение на българските граждани.