От понеделник до петък в Ботевград текат събранията в партийните организации, на които местните правят своите предложения за лидер на БСП. Всички предложения от организациите ще бъдат обсъдени на заседание на общинския съвет, което ще се проведе следващия понеделник – 14 юли, съобщи председателят на местната организация д-р Веселка Златева. Чрез гласуване ръководството на ботевградската структура ще   направи и своята номинация за лидер на БСП.  По-вероятно обаче е да не е една, а две или номинации, както се случваше и на предишни конференции.
Според предварителна информация досега в първичните организации най-много гласове събира Янаки Стоилов. Много близо до него е Корнелия Нинова, следвана отДрагомир Стойнев и Мая Манолова.
Депутатът Кирил Добрев, който има силни позиции в Софийска област, преди дни открито заяви подкрепата си за кандидатурата на Драгомир Стойнев. Добрев бе явен критик на Сергей Станишев, но за негов приемник подкрепя Стойнев, който е предложението на самия Станишев. Драгомир Стойнев и преди е бил лансиран за лидер на БСП, само че като кандидат на бившия президент Георги Първанов.
"Много любопитен момент е как цялата Софийска област, която е една от големите партийни организации и в последно време даваше отпор на Станишев, изведнъж млъкна и засвидетелства подкрепата си към фаворита му за наследник", коментират социалисти..