Тарикатите ходят с папка и новия закон под ръка, оглеждат старинни вещи за крадене
 
Измамници с нов трик срещу възрастните хора. Мними експерти по културни ценности обикалят селата и убеждават хората да декларират старинните вещи в домовете си – така, както предвиждат промени в новия Наказателен кодекс. Той обаче все още не е в сила.
В събота сутрин четирима млади мъже с микробус пресрещат Петър на пътя между две махали в село Боженица. Любезно обясняват, че са експерти, но не уточняват откъде. „Показаха ми една папка и ми се представиха като хора от комисия. Която с новия закон, ако имаме ценности, трябва да ги декларираме, защото ни чака затвор”, обяснява мъжът пред bTV.


„Чиновниците” разпитват и за това колко души живеят в селото, дали са си вкъщи. Първоначално Петър не подлага на съмнение думите им. Даже предлага да им съдейства като звънне на кмета. Помощта му обаче плаши измамниците. Секунди по-късно те си тръгват.


„Като видях, че колата се връща назад, се усъмних. Аз се вързах. Чуваш нещо по новините и се чудиш. Не знаеш дали е приет, дали не е. Благодаря на държавата, че измисли нов начин. За безработните няма, ама...”, допълва той.


Петър подава сигнал в полицията. Предупреждава и съселяните си. Показва старинните вещи в дома си и се надява никога да не му се налага да ги декларира, дори пред истински експерти. „Това е поне на 100 години. Нощовата. Имам още 10. Всичко, което погледнете, казани, тенджери. Значи аз трябва да си взема камион да ги занеса. В половин България е така”, коментира жителят на селото.


От полицията вече са предупредили всички кметове и наместници да информират селата за новата измама. „Широкият обществен отзвук на промените на НК, касаещи деклариране на старинни вещи, би могъл да е удобен претекст на такъв вид хора. При влизането в един дом може да доведе до кражба, до хиляди престъпления”, обяснява гл. инспектор Мариета Иванова, директор на ОДМВР-София.


Мнимите експерти засега остават неизвестни. /БЛИЦ