Най-засегнатите райони от битовата престъпност са Видин, Враца, Монтана, Плевен и София-област. 
За акцията си в понеделник полицаите дори са поканили представители на медиите да дойдат с тях, ако искат да покажат на живо борбата с битовата престъпност.

В акцията ще участват служители на дирекция "Специализирани полицейски сили" при главна дирекция "Национална полиция" и на областните дирекции на МВР в цялата страна, съобщават още от МВР.

От 10 до 16 февруари ще има и засилени проверки на товарните автомобили и автобусите, съобщиха още от МВР. Операцията за контрол е заложена в плана за проверки през настоящата година поради факта, че при инцидент с участието на този вид превозни средства последиците и броят на убитите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки пътно-транспортни произшествия. Анализите сочат, че основните причини за възникването на инцидентите са неспазване на времето за почивка от водачите, превишения на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите.

Проверките се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Ще се следи за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност", както и заплатена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на пътищата от републиканската пътна мрежа. Ще бъдат осъществявани и проверки за нерегламентиран превоз на пътници.