За мен АБВ беше лаборатория за идеи, политически проект с гръбнак БСП, към която да включим интелектуалци, хора, нови формации, обаче мина границата с отделната си евролиста. Това заяви депутатът от БСП Кирил Добрев в предаването "Всяка неделя" на "Нова телевизия". "АБВ без БСП, АБВ с отделна избирателна листа - не", добави той.

Добрев е син на покойния Николай Добрев, който като кандидат за премиер на БСП заедно с тогавашния лидер Георги Първанов връщат неизпълнен мандата за съставяне на правителство на 4 февруари 1997 г.

Кирил Добрев е близък с Първанов и до днес. На заседанието на Националния съвет на БСП на 1 февруари гласува против наказанието на предишния президент и сподвижниците му в АБВ, от които беше снето политическото доверие и бяха лишени от партийни постове за една година.

"Естествено, че имах разговор с Първанов, и вчера се виждахме. Като приятел няма да го предам", заяви днес Добрев. Той коментира лаконично емоционалното изказване на актьора и депутат от БСП Стефан Данаилов вчера пред конгреса на БСП, в което подкрепи партийното ръководство: "Стефан е партиен човек".

Баща ми беше убеден, че трябва да върне мандата през 1997 г., каза още Кирил Добрев. По думите му единственото, за което баща му съжалявал покрай събитията в началото на 1997 г. е, че се е приел да бъде кандидат за премиер за второ правителство на БСП. Като ескалираха протестите онова голяма общонационално правителство все повече ставаше химера, допълни той. Според Добрев, ако събитията от 1997 г. не са се развили по този начин, е било напълно реалистично БСП да бъде забранена със закон.

Никога няма да му изневеря, не предавам идеи и кауза, каза още депутатът за баща си.

Баща ми уважаваше Жан Виденов като лидер на партията, но обратното не беше вярно, заяви Добрев. Добави, че той се отнасял с уважение към личността на тогавашния лидер на СДС Иван Костов, но не и към президента Петър Стоянов, когото смятал за страхливец.