Спортно дружество „Балкан” е осъдено заради задължения по договор за правна помощ. Размерът на сумата, която юридическото лице дължи към момента на адв. Георги Убенов, надхвърля 14 000 лева.


Договорът за правна помощ е подписан на 1 юни 2006 година за срок от три години. Уговореното месечно възнаграждение е в размер на 300 лева. То е дължимо за периода 1 септември 2007 – 31 май 2009 година. Ответната страна – Спортно дружество „Балкан”, чийто председател е кметът на Ботевград Георги Георгиев, а изпълнителен директор - Петко Колев, е оспорвала исковете като е посочила, че след август 2007 година ищецът не е предоставял разписки, тъй като не е извършвал никакви правни услуги на дружеството. Освен това ответникът твърди, че е била постигната устна договореност между страните за прекратяване на предоставяната услуга. Заключението на назначената от съда съдебно-счетоводната експертиза обаче потвърждава твърденията на ищеца, а именно - незаплатеното възнаграждение по договора за правно обслужване за  съответния период е в размер на 6300 лева, мораторната лихва върху главниците за периода от 01.10.2007 г. до 26.01.1010 г., изчислена за всяко неизплатено месечно възнаграждение от деня следващ последния работен ден на всеки месец, е в размер на 1234,37 лева, а неустойката по чл. 11 от договора за правно обслужване, изчислена в размер на 0,2 % от мораторната лихва за 863 дни забава е в размер на 2131,37 лева.


Съдът констатира, че договореното месечно възнаграждение по никакъв начин не е обвързано с количеството или липсата на правни услуги от страна на консултанта. Липсва и уговорка, че възложителят не дължи на консултанта месечното възнаграждение, ако за съответния месец не е имал необходимост от правни услуги или последният не представи разписка за получаване на уговореното възнаграждение. Съдът намира за неоснователно и възражението, че между страните е била постигната устна договореност за прекратяване на предоставяната услуга и е постигната съгласие между двете страни, тъй като съгласно чл. 10, т. 1 от договора същият се прекратява по взаимно писмено съгласие, подписано от двете страни, с едномесечно предизвестие от която и да е от страните, при физическа или юридическа смърт на страните.


Адв. Георги Убенов завежда дело срещу Спортно дружество "Балкан" в средата на 2010 година и печели на всички инстанции. Той е извадил два изпълнителни листа срещу длъжника – от 10 март 2011 г. и 13 февруари 2012 г., от които е видно, че общият размер на дължимата сума надхвърля 14 000 лева. Към момента ищецът не си е получил парите, тъй като по банковите сметки на дружеството няма движение. То не разполага и с имущество, което може да бъде запорирано. Давностният срок обаче има юридически механизъм, според който може да бъде удължаван непрекъснато, стига взискателят /кредиторът/ да поиска, но това означава, че длъжникът продължава да трупа ежедневно нови задължения, т.е. всяко отлагане задълбочава проблема. 


Основната дейност, която СД "Балкан" извършва, е стопанисване и управлявление на спортно-тренировъчния комплекс "БАЛКАН" и ученическия спортен комплекс "Васил Левски".