От 12 до 19 февруари над 1600 жители на община Ботевград се подписаха под искането за национален референдум за изборната реформа в страната, съобщиха организаторите.  Събирането на подписи продължава и през следващата седмица.
Искането за национален референдум съдържа три въпроса:
Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно; подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми; Подкрепяте ли възможността да се гласува дистанционно и по електронен път на изборите и референдумите.
На ден между 30 хиляди и 40 хиляди души от цялата страна се подписват под искането да се проведе национален референдум за изборна реформа. Това съобщиха от инициативния комитет на пресконференция днес.   Следващите две седмици са ключови  за събирането на необходимите минимум 500 000 валидни подписа, напомниха организаторите.
По закон искането за референдум чрез подписка се внася в парламента при събрани най-малко 200 хиляди подписа на граждани с право на глас. При този брой обаче парламентът може да приеме или отхвърли идеята за допитване. Ако събраните подписи надхвърлят обаче 500 хиляди, Народното събрание е длъжно да насрочи референдум, независимо дали е съгласно с темата. Срокът за произнасяне и в двата случая е до три месеца.
Инициативата на президента Росен Плевнелиев обаче е националният референдум да се произведе заедно с евроизборите на 25-ти май тази година.