Близо 100 хиляди некоректни записа в подписката за референдум, организирана от инициативен комитет с председател Станислав Трифонов, са открити при проверка от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване", съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Най-честата неточност е сбъркано ЕГН със 71 719 случая.

Има също сбъркани адреси и лични имена, повторени записи, подписване на лица, които не са български граждани. В списъците фигурират дори 953 починали лица.

В крайна сметка от внесените 672 488 записа коректните са 572 650. В закона за прякото участие на гражданите в управлението е регламентирано, че при събирането на 400 хил. легитимни подписа на граждани с избирателни права Народното събрание приема решение за провеждане на референдум.

При това положение депутатите трябва да решат кога да се проведе допитването по въпросите за задължителното гласуване; намаляването двойно броя на народните представители; намаляването на държавната субсидия на политическите партии и мажоритарния избор в два тура на директорите на областните дирекции и на районните управления на МВР.

С последните промени в Закона за референдумите бе записано, че когато има допитване до народа в година, в която са предвидени и избори, то двата вота се правят съвместно. При това положение референдумът трябва да се проведе по време на президентския вот. В момента обаче се готвят промени в Изборния кодекс, с които да се нанесат поправки в Закона за референдумите, с които да се избегне това задължение.