Предложението за референдум, касаещ задължителното гласуване и подписката за свикването му, трябва да бъдат внесени наново. . Това стана ясно от думите на служебния премиер Георги Близнашки в телевизионно интервю днес.
Ситуацията около работата на инициативния комитет се усложнила прекомерно, тъй като след като се обърнали към ВАС за оспорване на решението на предходния шеф на парламента Михаил Миков, делото не било насрочено в кратки срокове, а едва за септември 2014 г.
Припомняме, че референдумът беше поискан от президента Росен Плевнелиев, а после  Георги Близнашки инициира подписка за свикването му. Близо 600 хиляди бяха събраните подписи за референдум. Проверката на ГРАО обаче стопи подписката до 463 хиляди души. След като тогавашния председател на НС Михаил Миков отказа на Близнашки, въпросът бе поставен за решаване пред ВАС.
Близнашки поясни, че впоследствие са му предложили споразумение с новоизбрания настоящ председател на НС Цецка Цачева. Тя обаче се придържала към принципната позиция, която Близнашки намира за правилна, а именно, че всички инициативи, внесени в предходния парламент, трябва да бъдат внесени наново. Така предложението за референдум трябва да бъде поставено на масата пак, а също и подписката да бъде събрана още веднъж.