Направление „Образование” бе най-дебатирано в отчета за изпълнение на Програмата за управление на Община Ботевград през 2013 год. Цеца Христова изрази мнение, че са необходими повече мерки срещу отпадане на ромските ученици от училище. В тази връзка тя похвали училището в Литаково. Мариана Горгачева се поинтересува какъв контрол се оказа на посещаемостта в училище. Филип Филипов попита дали Комисията по образование към Общинския съвет е провеждала срещи с ръководствата на двете висши учебни заведения – МВБУ и КЕЕ към Техническия университет. „В направление „Образование” на отчета аз не прочетох нищо за двете висши учебни заведения. Може МВБУ да е частна собственост, но то има своето значение за имиджа на нашия град. Освен това имам информация, че обучението на по-голяма част от студентите вече е изнесено в София. Нека да се изясни проблемът за това решение на ръководството на висшето училище.
Иван Гавалюгов каза, че в неофициални разговори с него преподаватели от МВБУ споделили, че изнасянето на обучението в София е заради лошото отношение и неглижиране от страна на общината. Гавалюгов предложи председателят на ОбС да покани ръководството на висшето училище на среща-разговор със съветниците.


В отговор кметът Георги Георгиев каза, че заседанията на ОбС няма да се превръщат в говорилня. „Моята врата, както и вратата на председателя на ОбС, винаги е отворена за ръководството на МВБУ. Така че не е необходимо да се създава психоза, че някой прави нещо срещу МВБУ. Винаги сме удовлетворявали исканията и молбите на ръководството на висшето училище. То има неудовлетворени преговори с частно лице по отношение на сградния фонд”, каза още Георги Георгиев. В подкрепа на неговите думи се изказа служителят от отдел „Образование” Веселка Божкова. „Не са се променили отношенията между ръководството на общината и ръководството на МВБУ. Ние винаги сме готови да им съдействаме с каквото можем. Съдействаме им да правят агитация в общинските училища, каним  ги на всички събития, организирани на общината”, подчерта Божкова.


Петя Кочкова предложи съветниците да не концентрират вниманието си върху сградния фонд и наемите на МВБУ, а върху това какво образование предлага висшето училище.


Председателят на Комисията по образование в ОбС Даниела Дойчева отговори, че всички училища в общината са осигурили подходяща среда за достъп на учениците, като за тази цел те работя по различни проекти. Тя подчерта, че ромските ученици са обхванати на 100% в училище. Даниела Дойчева се ангажира да инициира среща на Комисията по образование с ръководството на МВБУ.