Десетки ботевградчани се поклониха пред подвига на загиналите за освобождението на България от турско робство. Честването на националния празник – 3-ти март, започна на площад „Освобождение”. На фона на химна кметът Георги Георгиев издигна българския трикольор. Последва издигане на знамето на Европейския съюз от Цветан Николов – председател на местната структура на ветераните от войната. Председателят на ОбС Йорданка Лалчева извиси знамето на Община Ботевград.


След като Георги Георгиев поднесе венец и се поклони пред паметника на Васил Левски, шествието се отправи към църквата „Свето Възнесение Господне”, за да отдаде почит на знайните и незнайни руските воини, намерили смъртта си на българска земя. По пътя бе поднесен венец и пред паметника на Свободата на площад „Саранск”.


По традиция пред паметниците в двора на църквата бе отслужена заупокойна панихида в памет на руските воини. Преди това директорът на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” Даниела Николова поднесе историческо слово. „В историята на всеки народ има събития, които променят за векове напред неговата съдба. За нас 3-ти март е денят, в който се сбъднаха мечтите на всички българи и думите на Апостола: „Какво му трябва на човек освен да види Отечеството си свободно.”. На този ден стотици хиляди пушки и войнишки гърди били окичени с кокичета и бели ленени кърпи. Всичко, които работели за славата и победата на руското оръжие, ликували. Ликувала и България. Петстотин години - безправие и национален ужас, петстотин години - мъки и теглила, петстотин години – гнет и безчинства, петстотин години – България не губела надежда и вършела чутовни дела, за да докаже, че е жива, че там, под камшиците и оковите, става нещо велико. И го доказала.”, с тези думи Даниела Николова започна словото си. В него тя припомни паметни моменти от битките за освобождение на България и нашия край от турско робство. 


В знак на признателност към героите цветя пред паметниците бяха поставени от кмета Георги Георгиев, от името на Даниел Георгиев – народен представител от ГЕРБ, от председателя на ОбС Ботевград Йорданка Лалчева, общински фирми и предприятия, училища, детски градини, културни институции, партийни и неправителствени организации, граждани.



Кулминацията в тържествената програма на Община Ботевград, посветена на 136 години от освобождението на страната, беше тържествената  заря-проверка на площад „Освобождение”. Тя започна със слово на председателя на ОбС. Йорданка Лалчева се спря на значението, което датата 3-ти март има в българската история.


Трети март не е празник, а съдба. Трети март е денят на народната признателност към стотиците хиляди герои, дали живота си за българската свобода. Трети март е символ на нашата вярност към българските корени. Трети март е знак за почит и преклонение към България. Защото България ще бъде вечна!