Осем представители на Българската стопанска камара бяха на четиридневен семинар в Дрезден. Сред тях бе и ботевградчанката Евгения Микова, която оглавява местната структура на организацията. Пътуването на делегацията бе част от проекта „Насърчаване на социалния диалог”, който се реализира съвместно от Българската стопанска камара и Саксонската академия по мениджмънт. Целта на визитата бе нашите представители да се запознаят отблизо с дейността на различни браншови оргнизации, Агенцията по труда, както и с това как си взаимодействат бизнеса и училищата и установените традиции в тази насока.

„Най-силно впечатление ми направи доброто сътрудничество между училищата и бизнеса в Германия. Първо учителите имат поглед кои от децата, завършили начален етап на обучение, са с потенциал да учат висше образование и кои трябва да бъдат насочени към професионални училища. Разбира се, това става чрез решаване на тестове и обобщаване на резултатите от тях. Учениците с интелктуални възможности продължават да учат до 12-ти клас и държат матури. Останалите деца учат до 9-ти клас и след това постъпват в професионално училище, където обучението продължава две години.
Хубавото е, че след като завършат 9-ти клас учениците в Германия имат възможност в продължение на две седмици да се запознаят с професията, която им харесва и искат да упражняват в бъдеще. Така те могат сами да преценят както положителните, така и отрицателните страни на работата. Право на учениците е да решават след това дали искат да се обучават по съответната специалност, или да изберат друга, по която също ще им бъде осигурен стаж.” – сподели Евгения Микова за botevgrad.com.