„Смятам, че е недопустимо Общинският съвет да няма мнение по финансовия резултат на дадено общинско дружество. Но това не ме учудва за отсрещната страна. С тези думи на съветника Филип Филипов започна разискването на отчета на „Балкангаз 2000” АД за миналата година. Според него дружеството, което е монополист в Ботевград, показва много скромен финансов резултат – печалба от 21 000 лева. „Тази община се гордее, че всички крайни села са газифицирани. Когато е било взето решение за газификацията на тези населени места, имало ли е предварителен бизнес-план, който да показва за какъв период от време ще се възвърне инвестицията”, попита съветникът и посочи за пример съседни общини, където се прибягва до други технически решения, които са по-евтини за малките населени места. „Най-напред се изгражда локална газопреносна мрежа в населеното място, като захранването се осъществява с група от бутилки. Така се захранват селата в Правец и общинската болница в Етрополе. Когато има достатъчен брой абонати, тогава се изгражда газопровод до съответното населено място”, обясни Филипов. 


Йордан Йорданов изтъкна, че след прокарването на газ в родното му село Рашково и в Боженица „не е останала непродадена къща”.


В отговор на Филип Филипов, Георги Георгиев каза: „Г-н Филипов, Вие сте решен от всякакво стратегическо мислене. Ако тръгнем по Вашата логика, пътят за Краево, за Рашково, за Новачене, за Елов дол и за Боженица, независимо, че съществува от 70-80 години, още не се е изплатил. Може би, защото тогава не са имали такова стратегическо мислене и такива „бизнес проекти” и „анализи”. Има една думичка – „социалност”. Вие забравяте, че газифицирането е едно от значимите постижения в областта на социалната политика на община Ботевград. Ако ние не сме пристъпили към газификация на нашите села, то през следващите години те напълно ще обезлюдеят. Не е имало стратегическо мислене за ток и вода, но въпреки това са прокарани, и то до колибите.”. Георги Георгиев предложи към проекта за решение да се запише, че до 15 април дружеството трябва да внесе дивидент за 2013 г. в сметката на общината. Кметът направи и още едно предложение – очакваният дивидент от дружеството за настоящата година да бъде в размер на 100 000 лева. „Така ще бъде и за ВиК, след като излезе от трудното финансово положение”, допълни Георгиев.
 
Цеца Христова заяви, че е упълномощена от абонати да изкаже благодарност към екипа на Тихомир Николов за това, че винаги „експресно” се отзовават на проблемите на хората.


„Съгласен съм, че дружеството трябва да носи дивидент на общината. Но ако искаме то да носи печалба, в същото време трябва да му гласуваме някакви правомощия. И ние тук да вземем решение дали цените ще се запазят същите, дали тази печалба е постижима с тези цени, дали тя и съответно дивидентът могат да се постигнат с инвестиционната политика, която ние на практика налагаме на дружеството, т.е. да инвестира в изграждането на газопреносна мрежа в отдалечени населени места”, каза Иван Гавалюгов.


„Вие решението сте го взели, след като сте ме избрали да защитавам интересите на общината в Общото събрание на дружеството. Както Вие казахте, предложението ми за размера на дивидента за тази година е пожелателно, но на общото събрание на акционерите то ще се запише като решение”, отвърна кметът Георгиев и добави, че за повишаване цената на газта въобще не може да се говори, тъй като дружеството вече няма такива големи разходи за газифициране, каквито е имало в предишни години.


Тихомир Николов заяви, че ако продължи да бъде директор на дружеството след провеждането на общото събрание, ще осигури 100 000 лева под формата на дивидент за 2014 г.