Както Ви информирахме вчера, общинският съветник Цеца Христов бе включена в комисията, която вчера инспектира как се стопанисва високият корпус на болницата, обявен за продажба от общината. След проверката тя отказа да коментира видяното с мотива, че първо трябва да провери как стои въпросът с премахването на радиаторите и външните тръби към тях. Тази сутрин съветничката заяви, че си е изяснила обстоятелствата по случая. Според нея има решение на ОбС, според което старата  инсталацията в парокотелното на болницата и радиаторите във високия корпус на сградата е трябвало да бъдат демонтирани и предадени за скрап, а получените средства да се използват от здравното заведение за покриване на задължения.


„Всички видяхме счупените мивки, от които са извадени металните сифони. На места стените и пода са изкъртени с цел изваждане на кабелите от ел.инсталацията. Повече от ясно е, че това е дело на крадци. Иначе в сградата няма течове. Мазилката се руши, защото е стара”, каза Цеца Христова. Според нея охранителната фирма трябва да обясни по какъв начин охранява този обект и какви действия ще предприеме за опазването му в бъдеще. „Знам, че е много трудно да се справим с набезите. Понякога не можем да опазим собствените си домове от кражби. Извършителите действат смело и нагло, защото са наясно, че има безнаказаност”, каза съветничката и допълни, че преструктурирането на болницата, т е. освобождаването на високия корпус, е доведе до значително намаляване на разходите за ток, вода и отопление на здравното заведение.


Управителят на болницата д-р Филип Филев също потвърди, че има решение на Общинския съвет, въз основа на което са били демонтирани и нарязани за скрап старата инсталация в парокотелното и радиаторите. Той обясни, че за целта е провел процедура за избор на фирма-изпълнител. На 22 юли 2008 год. комисия, назначена с негова заповед, е класирала на първо място софийската фирма „Куиктрейд”ООД. „Не мога да кажа точно каква сума е постъпила от продажбата на желязото, но беше в порядъка на десетки хиляди лева. Разплатихме се с фирмата-изпълнител. Останалите средства използвахме за ремонтни дейности в болницата”, каза д-р Филев. По негови думи високият корпус на МБАЛ често става обект на набези.


„Крадците влизат през прозорците на първия етаж и през мазето. Задигнаха железните решетките около сградите на болницата, оттам се промъкват в мазето и стигат до горните етажи. Неведнъж полицията е залавяла извършителите, но нищо повече не може да направи, защото те са непълнолетни лица. В момента поставяме решетки на прозорците на мазето, за да не могат да влизат оттам ”, сподели управителят на МБАЛ.
Д-р Филев каза, че разполага с ключ от високия корпус на МБАЛ, защото там се намира ел.таблото, което е общо за болницата, доболничната помощ, спешна помощ и центъра на д-р Русинов. „Преди да влезем вътре, за да проверим данните за изразходвана електроенергия, информираме фирмата, която охранява обекта”, обясни управителят на МБАЛ.  


Високият корпус на болницата е обявен за продажба от общината. Както вече писахме, тя е подписала договор за охрана с фирма „Барези”.