Преди две седмици съветници от опозицията поискаха да проверят как се стопанисва високият корпус на болницата, който е обявен за продажба от общината. Тогава те не бяха допуснати с мотива, че трябва внесат аргументирано искане до кмета на общината. Днес проверката бе осъществена от комисия, в чийто състав влизаха съветниците: д-р Веселка Златева, д-р Марияна Горгачева, Цеца Христова, Милчо Владимиров, Иван Гавалюгов, Методи Методиев и Николай Велков. Те бяха придружено от зам.-кмета на община Цанко Цанов и инж.Румяна Запорожанова – началник отдел „Общинска собственост, транспорт и търговия”. 


Комисията разгледа помещенията на всички етажи в сградата. Общото в мнението на съветниците от опозицията –  Веселка Златева, Марияна Горгачева и Иван Гавалюгов, бе, че тя не се стопанисва добре. Някои от тях дори сравниха обстановката вътре като опустошение след земетресение. Гавалюгов каза, че все едно вътре са вилнели кърджалии. На противоположно мнение бяха съветниците от мнозинството. Николай Велков определи като добро общото състояние на сградата. Съветничката Цеца Христова отказа коментар с мотива, че първо иска да провери на кого е било възложено да изреже радиаторите, тъй като има такова решение на ОбС.


Наред с премахването на радиаторите и тръбите към тях, навсякъде липсват и кабелите от ел.инсталацията на сградата. Освен това здравите умивалници са изпочупени, за да се извадят сифоните и всякакви метални части от тях. На много от помещенията стъклата на прозорците са счупени.


„Нямам представа каква е съдбата на радиаторите. Мазилката е опадала от времето. Причината е, че навсякъде е отворено, влиза влага. Но като цяло сградата не в толкова лошо състояние. Не виждам нещо фрапиращо, което да бъде за оплакване”, каза Николай Велков.


Д-р Марияна Горгачева бе категорична, че мнението й не се покрива с това на колегата й в ОбС. Тук се виждат щети, нанесени не от времето или други бедствия, а от човешка ръка. Не мога да кажа откога датират тези поражения. Предполагам, че те са извършени, след като сградата е извадена от актива на болницата. Не мога да се съглася, че това изкъртване на всичко, което може да бъде взето и предадено на вторични суровини – кабели, батерии за умивалници, мивките са чупени, за да се вземат сифоните. Подобни поражения могат да бъдат причинени от три сили- природен катаклизъм, война и човешка ръка. Отговорните лица могат да кажат кога се е случило това и кой носи отговорност за тези поражения. Доколкото имам информация оборудването остава в активите на болницата, сградата е извадена и прехвърлена на общината”, каза съветничката.


Започнах работа като лекар в ботевградската болница през 1998 год. Това беше една прекрасна сграда, изпълнена със съдържание, а това, което виждаме сега, е плачевно състояние – ел. инсталацията е напълно унищожена, изпочупени стъкла навсякъде. Погромът е пълен. Когато в доболничната помощ реформата започна, дойде бившият министър Илко Семерджиев, който имаше идея да се инвестира в тази сграда, но тя не се осъществи. В момента тук има едно безхаберие. Отрязани са радиаторите, кабелите на ел.инсталацията липсват, поне да се затворят прозорците. Моето мнение е, че тази сградата не се стопанисва добре”, каза д-р Веселка Златева.


Общинският съветник Иван Гавалюгов се присъедини към мненията на двете лекарки. Ето какво заяви той след проверката: „От това, което видях, имах чувството, че са минали кърджалии, образно казано, само дето не са запалили сградата. На категорично мнение съм, че това е показателно за начина, по който се стопанисва едно общинско имущество, за съжаление. Нормално е  в една сграда, която е затворена преди четири-пет години, да виждаме прах и паяжини, но не и разбити инсталации. Дори да е извършен демонтаж с цел продажба, има начини, по които това да се случи, без да се рушиш почти всички останало. Видяхме доста изкъртени стени. Няма какво да коментирам, всичко ще се види на снимките, които заснехте. Всеки може да си направи сам извод. Според мен това е проява на безхаберие. Не вярвам да се е правило умишлено от собственика на сградата, но достатъчно притеснителен е фактът, че липсва контрол. Имам чувството, че тук са пуснати едни хора, които вероятно са имали задача да демонтират радиаторите, поне аз имам спомен, че такова нещо се е коментирало – официално да се демонтират старите радиатори, за да се продадат. Но покрай това е демонтирано всичко, каквото е могло да свърши някаква работа, включително съвсем годни ел.инсталации. Всичко метално е премахнато, отскубнато буквално. Направи ми впечатление, че здрави умивалници са счупени, за да се вземат сифоните от тях и други метални части. Стоят мивките с пластмасови сифони. Какъв е проблемът да се затворят и заковат всички прозорци. Видяхме много счупени стъкла, през които влиза вода. Това малко или много допринася за рушене на сградата. Изобщо липсва всякаква мисъл да се съхрани нещо, което може да се използва. Един бъдещ инвеститор ще вземе предвид текущото състояние на сградата и инвестициите, които трябва да направи за ремонт, а те няма да бъдат никак малки. Моята категорична оценка е, че сградата се стопанисва по един изключително лош начин. Тя е оставена на произвола.”.


Проверката породи въпроси относно стопанисването и контрола при рязането на радиаторите в сградата, които ще бъдат поставени на общинското ръководство. Това каза още Иван Гавалюгов.


Високият корпус на болницата се охранява чрез СОТ към фирма „Барези”, съобщиха от общинската администрация.