До късно след обед продължи празникът на ромите. Със станалата  емблематична команда „на три са тръга” започваше всяка гонка в надпреварата за най-бърз кон. От време навреме се въдворяваше ред сред публиката и с помощта на „майките”.
Но че предварителната подготовка беше добра, личеше на терена: очертаните трасета с ленти, номерата на състезателите, охраната на мероприятието, награди за първенците в състезанията.
Затова нямаше инциденти, въпреки струпването на едно място на толкова много хора, коне и каруци.
Хора и коне се състезаваха в две направления: надбягване и теглене на тежки товари. Имаше и надпревара за най-красиво изпълнен цигански танц.
Имаше дори танцуващ кон под звуците на оркестъра. Кон и ездач се справиха отлично с кючека и заслужиха овациите на публиката.
Наградите на победителите бяха връчени от Росица Христова – заместник-кмет на общината.
Всичкото това в контекста на манталитета на тези хора е разбираемо, но да накараш едно животно с много бой да тегли шейна, а не каруца, натоварена с бордюри, си е направо жестоко. Няма организация за защита на животните по света, която не би реагирала остро при такива издевателства.
За тези, които бяха дошли просто на излет имаше достатъчно скари, бира и безалкохолни напитки. Не липсваха и щандовете с разнообразни амбулантни стоки.
Малко по-встрани от тарапаната предприемчив ром беше издигнал лост и приканваше публиката към големите награди: който издържи 3 минути на лоста получава голямата награда от 100 лева. Малцина бяха тези, които си опитаха късмета, но без резултат.
На празник като на празник: много хора, коне, каруци, кючеци, бира, скара, веселие, добро настроение и сравнително топло за сезона време.