В ромската махал в Ботевград тържествено бе отбелязан Международният ден на ромите – 8 април. Празничната програма започна с ромския химн „Джелем, джелем” /Пътувал съм, пътувал съм/. Последваха традиционни танци в изпълнение на съставите „Ромска младост” с ръководител Цвети Дилова и „Ромски ритми” с ръководител Костадин Банов. Ученици рецитираха стихове, посветени на етническата общност. След края на програмата в центъра на махалата се извиха народни хора.


Да поздравят ромите по случай техния празник, дойдоха общинските съветници д-р Веселка Златева, д-р Марияна Горгачева, Филип Филипов и Цветан Миньовски. От общинската администрация присъстваха Веселка Божкова - главен експерт "Култура и вероизповедание", Радослав Христов и Йорданка Маринова – служители в отдела по етносите.


„Според мен основната цел на този ден е да привлече вниманието на властите и световната общност върху проблемите на ромите – бедност, дискриминация, образование. Според мен в Ботевград дискриминация има. Тя се изразява най-често при наемане на работа. Много млади хора от ромския етнос завършват средно образование, но въпреки това не ги наемат на работа. Безработицата се явява основен проблем за нас. Освен това смятам, че за интеграция само се говори, а не се прави нищо на практика. Не трябваше да се допуска сформирането на яслени групи само от ромски деца. Това води и до създаване на изцяло ромски паралелки в ОУ „Васил Левски”. Така проблемът с интеграцията се задълбочава. Повечето от ромските деца остават необразовани и няма да бъдат наети на работа”, каза пред наш репортер Васко Михайлов – председател на Сдружение „Равен старт”.


8 април се отбелязва като Международен ден на ромите от 1992 г. Датата е утвърдена от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион".
На 8 април 1971 г. в Лондон е открит първият конгрес на Международния ромски съюз. На срещата са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем", написана от сърбина Жарко Йованович, а ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо и зелено, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.
На този ден ромите по света отправят апел за уважение, мир и толерантност. Също така те отдават почит към жертвите роми през Втората световна война.