С оглед обезпечаване на добър обществен ред и гарантиране на сигурността на гражданите през предстоящите Великденски празници дванадесетте районни управления „Полиция“ на територията на Софийска област ще осъществяват пакет от превантивни мерки. В тази връзка се провеждат срещи с представители на местната власт, както и с управителите на охранителните фирми и звената за самоохрана, като им се обръща внимание за повишена бдителност и своевременен обмен на информация.


За осъществяване на движението в дните с най-висока интензивност е създадена временна организация на движението по автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“, целящи недопускане натоварване на входно-изходното трасе към София. Допълнително ще бъдат мобилизирани и екипи за регулиране на трафика и паркирането в районите на църковните храмове и манастири предвид струпването на голям брой хора и произтичащите от това предпоставки за възникване на инциденти. Униформени служители ще следят за спокойното протичане на празничните черковни служби. 


Особен акцент при проверките на служителите от „Пътна полиция“ ще бъдат управлението след употреба на алкохол, без правоспособност, без гражданска отговорност и други видими нарушения на Закона за движение по пътищата.


Сред мерките са заложени и специализирани полицейски операции за предотвратяване на кражбите на домашни животни и засилен контрол съвместно с оторизираните органи на местата и тържищата за продажбата им, както и за установяването на незаконни кланици.


В предпразничните дни на територията, обслужвана от ОДМВР- София, приоритетно се извършват масирани проверки за установяване на нерегламентиран превоз на животни и животински продукти.


ОДМВР-София обръща внимание на стопаните на агнета и ярета да бъдат особено предпазливи при контакт с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни.


С наближаването на празничните дни често гражданите стават непредпазливи и невнимателни, от което се възползват хората с престъпни намерения. Ако възнамерявате да отсъствате от дома си през празниците, се погрижете да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Проверете вратите и прозорците си и помолете съседи да наглеждат дома Ви.


Ако Ви предстои пътуване, шофирайте разумно. А ако предоставяте автомобилите на децата си, упражнете родителски контрол. 


Не се качвайте лекомислено в автомобил, управляван от пиян водач; не допускайте опасни компромиси.