ОДМВР- София предприема засилени мерки за гарантиране сигурността на гражданите по време на Великденските празници.


Дванадесетте районни управления на територията на Софийска област ще осъществяват пакет от засилени мерки за гарантиране сигурността на гражданите и обезпечаване на обществения ред през предстоящите Великденски празнични и почивни дни. За осъществяване на контрола на движението в дните с най- висока интензивност са мобилизирани екипи, които ще регулират трафика и паркирането в районите на църковните храмове и манастири с оглед струпването на голям брой хора и произтичащите от това предпоставки за възникване на инциденти. Униформени служители ще следят за спокойното протичане на празничните литургии в по- големите църкви в областта.


Засилено полицейско присъствие е осигурено и в районите на масово посещаваните питейни заведения и нощни клубове.


Допълнителни полицейски екипи ще патрулират денонощно на автомагистрали „Хемус” и „Тракия”. Обект на проверка ще бъдат спазването на ограниченията за максимално допустима скорост, шофирането  след употреба на алкохол, управлението на нерегистрирани и неизправни автомобили и мотоциклети, поставянето на обезопасителни системи за превозване на деца, както и колани на пътници и водачи, наличието на сключена застраховка „Гражданска отговорност”. 


Продължават и масираните проверки на моторни превозни средства за нерегламентиран превоз на живи животни. 


Ако отглеждате домашни животни- най- вече агнета и ярета, бъдете особено предпазливи при контактуване с "търговци", които посещават дворовете на стопаните, под предлог, че изкупуват животни.


С наближаването на празничните дни често гражданите стават непредпазливи и невнимателни, от което се възползват хората с престъпни намерения.


Струпването на много хора около пазарите и православните храмове през празниците е идеална възможност за джебчиите, които се сливат с тълпата и пребъркват джобовете и чантите.


Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, погрижете се да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Проверете вратите и прозорците и помолете съседи да наглеждат дома Ви.


Ако Ви предстои пътуване, шофирайте разумно, избягвайки рисковото изпреварване. А ако предоставяте автомобилите на децата си, упражнете повишена бдителност. Не се качвайте лекомислено в автомобил, управляван от пиян водач и не допускайте опасни компромиси.


ОДМВР- София пожелава на всички граждани спокойни празнични дни!