Днес в една от залите на ПГТМ "Христо Ботев" се състоя възпоменателно тържество по случай 5 години от на изключително престижното четвърто място на Световните ученически игри от баскетболния тим на училището. Успехът бе припомнен с кадри от събитието, което се състоя в Истанбул. Мнозина си спомниха как отборът бе съвсем близо дори и до медал, след като в единия полуфинал отстъпи на Сърбия само с 1 точка разлика с отявлено подпиране на съперника от страна на рефер от Словения.


От ръководството на училището бяха поканили всички играчи от отбора, както и много други баскетболисти, допринесли за 18-те шампионски титли на ТМЕ от средношколски игри. Сред тяха бяха едни от първите шампиони - Валентин Петков, Павлин Велев, Васил Чавдаров, Христо Константинов, Никола Фампарски, както и представители на по-младите шампионски поколения - играчът на Балкан Мартин Маринов, баскетболистите на Лукойл Академик Чавдар Костов и Николай Грозев, треньорите Веселин Тодоров и Мими Микова, които понастоящем за преподаватели в училището, и Михаил Михайлов.


На всички, допринесли за този голям успех, директорът Добрин Христов връчи възпоменателни плакети. Сред тях бяха не само играчите - тогава ученици, но и хора, благодарение на които станаха възможни участията на тима на световни първенства. За голямото съдействие през годините специална награда получи и реферът Владимир Атанасов. А специален плакет имаше и за доайена на училището, с когото са свързани почти всички спортни успехи на ПГТМ "Христо  Ботев" - инж. Цено Иванов.