През 2013 година на територията на община Ботевград са регистрирани общо 653 престъпления, от които 607 са криминални. От тях разкрити са 29%. Което означава, че от криминалните престъпления са разкрити извършителите на 177, а от икономическите са разкрити едва 6 престъпления.


От анализа на полицията става ясно, че основно се е увеличил броят на кражбите. Ръст бележат домовите кражби, на черни и цветни метали, кражби от електропреносната и съобщителната мрежа, от магазини и офиси. „Някои от престъпленията са извършени с изключителна дързост и цинизъм от рецидивисти” – отчитат от полицията.


През миналата година са задържани общо 329 лица, в сравнение с 2012 са били 143. Задържани са и 10 лица, които са били обявени за издирване. През миналата година полицията е работила и по 4 случая на домашно насилие. В Детска педагогическа стая са водени на отчет 32 деца. Новозаведените са 10, а 9 са снети от отчет. През отчетния период са преминали 34 деца, от които 8 за употреба на наркотици, 10 за бягство от дома и скитничество, 3 за проституция и 13 за други основания.

Общо 2191 граждани са потърсили полицията по различни поводи през м.г., става ясно от информацията за работата на районното управление, която е внесена за обсъждане в общинския съвет тази седмица.