Нова, трета версия на уеб браузъра "Файърфокс" ще се появи през юни, за да сложи началото и на нов етап в надпреварата между интернет компаниите, създаващи продукти за сърфиране из интернет, става ясно от съобщение на БиБиСи.

Най-новата версия на браузъра е с отворен код, а хиляди други характеристики на "Файърфокс 3" са скрити от очите на потребителите, освен може би приветстваното от всички ускоряване на скоростта. Има и една впечатляваща нова функция - лента, "каквато не всеки може да си позволи".

Инженерите, които са създали "Файърфокс 3", я наричат "awesome bar" (в превод: страхотна лента) и тя наистина привлича вниманието. Прозорецът за адресите в горната част на браузъра сега функционира като търсачка за предишната уеб активност. Така например ако потребителят напише "Yahoo shares" ще му излязат всички страници, които напоследък е посещавал и които показват текущата цена на акциите на Yahoo и или обсъждат бъдещето на компанията.

Очевидно други браузъри могат да покажат имената на сайтовете, които са посетени, но не и съдържанието им. Така че с "Файърфокс 3" се осъществява сериозен напредък в търсенето.

Много хора се питат коя е най-ценната част от уеб софтуера. Разбира се това е използваният ежедневно уеб браузър. Затова и борбата за най-популярен браузър, която се води между интернет компанните, е жестока, отбелязва БиБиСи.

В ранните дни на мрежата положението бе съвсем друго. "Нетскейп Навигатор" бе първият наистина търговски ориентиран уеб браузър. И когато компанията-създателка "Нетскейп" дебютира на фондовия пазар през 1995 г., тя буквално качи до небесата NASDAQ - индексът отразяващ движението на цените на акциите на високотехнологичните компании.

След това се появи "Интернет Експлорър" на Microsoft и помете "Нетскейп"-ския продукт. Разбира се, Microsoft за пореден път си имаше проблеми с американското министерство на правосъдието, в чиито правомощия е да пази икономиката на страната от монополизъм. Но дори и при тези проблеми, дълго време "Интернет Експлорър" нямаше реален равностоен конкурент.

Нещата се промениха, когато на пазара, или по-точно казано в мрежата, тъй като е безплатен, се появи "Файърфокс". Браузърът на "Мозила" събира симпатии и подкрепа в полза на движението за отворен код и изглежда, че постига сериозен напредък в борбата си с "Интернет Експлорър".

Работещите в "Мозила" показаха, че потребителите наистина търсят новите неща, когато ползват браузъри. Затова те залагат изключително много на новата версия "Файърфокс 3" и на нейния уникален "awesome bar".