От днес започва националното външно оценяване в 4-ти клас. Четири са основните предмети, по които четвъртокласниците ще държат матури. Днес ще се явяват на изпит български език. Малката матура е под формата на тест, като учениците ще трябва да отговарят и на четири отворени въпроса.


На четвъртокласниците им предстои да се явят и на външното оценяване по математика, което ще е на 8 май, по „Човек и природа" - на 12 май, а по предмета „Човек и общество" - на 13 май 2014 г.


Националните външни оценявания в IV клас по четирите учебни предмета започват в 10:00 часа на определения ден и се провеждат едновременно във всички паралелки. Изпитването е писмено и се провежда за един учебен час (40 минути), а за учениците със специални образователни потребности - за два учебни часа.


Националното външно оценяване в ІV клас се провежда за осма поредна година по единен формат, който за всеки от предметите включва предимно въпроси с избираем отговор, а по български език и литература - със свободен отговор.


Целта на проверката е чрез еднакъв за всички ученици в страната изпитен инструментариум (тестови задачи) обективно да се оцени нивото на усвояване на знанията и уменията по съответния предмет.


По преценка на учителя оценката може да бъде вписана в дневника на класа и в бележника на ученика като текуща.