В правенето на изследването ще се включват учители и друг педагогически или непедагогически персонал, който обаче трябва да има зелен сертификат


Осигурените тестове от здравното министерство ще бъдат прилагани при заболеваемост в страната над 500 на 100 000 жители, а учениците от първи до четвърти клас ще могат да се върнат в училищата най-рано на 10 ноември. Това обяви на брифинг в сряда вечерта служебният министър на образованието Николай Денков.


"Работим в сряда те та бъдат на училище, ако бъдат доставени тестовете от дистрибуторите. След сключване на договорите имат тридневен срок, за да ги доставят", посочи просветният министър. 


По думите му в тестването на децата ще се включат и други лица, освен родители и учители. Това ще бъдат медицински служители и друг педагогически и непедагогически персонал.


Те трябва да имат сертификат за ваксинация или да бъдат тествани на два дни, уточни Денков и добави, че тестването ще става в класните стаи, а персоналът ще получава за това допълнително възнаграждение.


Ако има положителен тест, детето ще бъде отделено от класа, ще бъдат информирани неговите родители, които трябва да дойдат да го вземат, както ще бъде информиран и личният лекар.


"Има два конкретни теста от един и същи тип, и той е за отделяне на слюнка в контейнерче, след което ще се вземе проба от контейнерчето, за да може да се направи тестът", обясни министър Денков.


"Минимален праг за завръщане на децата в клас е 50% на ниво паралелка желаещи да се тестват. Родителите трябва да са дали писмено съгласие, че искат децата им да бъдат присъствено в дадената паралелка", отбеляза още той и каза, че за нетестваните деца обучението се организира синхронно или асинхронно - в зависимост от възможностите на учителите.


Николай Денков обясни, че тестването ще става в понеделник и четвъртък, като за целта ще бъде отделено време за сметка на междучасия и почивки.


"Единствено за децата със специални образователни нужди е решено, че могат да правят тестовете си вкъщи и при идване в училище да представят отрицателен резултат от тест", подчерта министърът.


Имаме готовност да започнем с тестването и на по-големите ученици, ако всичко от първи до четвърти клас започне успешно, съобщи образователният министър. До момента не е ясно кога те ще се върнат в клас.