От Българския лекарски съюз поискаха оставката на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Това стана по време на извънредния събор на съсловната организация. Медиците настояха също бюджетът за здравеопазване да бъде актуализиран до 30 май.
Българските лекари се присъединяват към общоевропейския протест на медиците на 15-ти май. В средата на месеца медици от европейските държави ще настояват за по-добри условия за работа и повече средства за здраве.
Според последните разчети на медиците, бюджетът на Здравната каса у нас, който основно осигурява пари за функционирането на лечебните заведения, ще излезе на червено в края на лятото, а дефицитът до края на годината ще надхвърли 400 милиона лева. Докторите настояват за спешна актуализация.
Ботевградските лекари ще се присъедният към протеста на колегите си от цялата страна – заяви управителят на ботевградската болница д-р Филип Филев в предаването „Още по темата”. Според него обаче БЛС не е силна съсловна организация, защото досега не е завела нито едно дело за милионите от здравни осигуровки, които бяха изхарчени за други дейности.